Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Světový den bez tabáku: Zavedeme účinná varování

30. května 2009 | 10:39

Zdravotní varování jsou tématem letošního Světového dne bez tabáku, který připadá na neděli 31. května. ČTK to řekla odbornice na odvykání kouření Eva Králíková, podle níž jsou dostatečně velká varování na obalech tabákových výrobků jedním z účinných opatření proti tabákové epidemii.

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce podpořit vlády, aby účinná varování zavedly.

Podle Rámcové úmluvy o kontrole tabáku WHO by varování měla zahrnovat nejen upozornění na různé vlivy na zdraví, ale i na vysokou návykovost nikotinu. Podpořit odvykání by měly i obrázky a varování by měla zabírat více než polovinu velkých ploch obalů tabákových výrobků.

"V ČR jsou varování řešena vyhláškou ministerstva zemědělství a jednání s ministerstvem zdravotnictví probíhají již několik let, zatím bez úspěchu. Přitom by toto opatření státní rozpočet nic nestálo - varování by musel natisknout výrobce," uvedla Králíková.

V zemích, kde taková varování již mají, se podle odborníků jejich efekt už projevil. Například v Kanadě 58 procent kuřáků uvedlo, že díky varováním více přemýšlejí o vlivu kouření na své zdraví. V Brazílii uvedlo 67 procent kuřáků, že jim varování pomohla v rozhodnutí přestat kouřit a 54 procent uvedlo, že jim pomohla změnit názor na vliv kouření na zdraví.

Kuřáci pozor!
Autor: Jiří Vondřička

Světový den bez tabáku vyhlásila WHO poprvé v roce 1988. Letošní kampaň razí heslo "Ukažte pravdu. Obrázková zdravotní varování zachraňují životy".
Celoživotní kuřáci si zkracují život průměrně o 14 let. Riziko mozkové mrtvice je u kuřáků přibližně o polovinu větší než u nekuřáků. Kouř obsahuje benzen, nitrosaminy, formaldehyd a kyanovodík. Kouření může způsobit pomalou a bolestivou smrt. Tato a jiná varování podle návrhu EU v češtině lze nalézt na webu Evropské komise.

Podle nedávno zveřejněného průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) patří české děti do absolutní světové špičky v množství vykouřených cigaret.

Archív
Autor: Archív

O tom, zda se omezí kouření v restauracích a barech, by mohli poslanci rozhodnout v červnu. Novela protikuřáckého zákona je ve třetím čtení, zařazena je na schůzi sněmovny, která se koná druhý týden v červnu, řekl ČTK poslanec Boris Šťastný.

Autor: ČTK, tez