Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mám velká prsa a díky tomu problémy se zády

Fotografie
3. dubna 2009 | 07:02

Mám velká prsa. Bolí mě od nich záda a nevypadají příliš hezky. Chtěla bych si je nechat zmenšit. Zajímá mě, kolik takový zákrok, co vlastně operace obnáší a jestli není příliš riskantní? Jaroslava (42)

Odpovídá:

MUDr. Patrik Paulis, plastický chirurg z kliniky Iscare

Svůj dotaz začínáte cenou. Nevím ale, jestli chcete, aby byla operace provedena tzv. „na pokladnu“, nebo jestli si jí zaplatíte. Jaký je mezi tím rozdíl? V případě, že budete chtít, aby za vás uhradila operaci zdravotní pojišťovna, musíte v první řadě navštívit svého obvodního lékaře a informovat ho o svém problému – například, že vás bolí záda. Ten vás nechá vyšetřit ortopedem, poté neurologem a nakonec dermatologem. Vhodné je také navštívit mammologa.

Pokud se všichni tři shodnou, že vaše obtíže jsou od velkých prsou a doporučí vám operaci, pak navštivte některou z plastických chirurgií, která má smluvy se zdravotními pojišťovnami. Takové najdete jen ve fakultních nebo krajských nemocnicích. Plastický chirurg vás prohlédne a odešle žádost pro schválení operace reviznímu lékaři. Poté vás lékař napíše na tzv. čekací listinu na operaci. Čekací doby se ve státních nemocnicích u podobného výkonu pohybují v řádu několika měsíců. Za provedený výkon ale nic neplatíte. Nevýhodou je bohužel to, že si nemůžete vybrat chirurga ani metodu operace.

Operační sál, kde žena podstoupila zvětšení prsou. Po probuzení z narkozy ale náhle zemřela.
Autor: Klinika Esthé

Druhou variantou pak je, že si zákrok zaplatíte sama. V tomto případě si můžete sama vybrat chirurga i soukromé pracoviště, kde by vám mohl být zákrok provedený. S vybraným lékařem proberete různé možnosti operace. Dobré je vyslechnout si více názorů.

Já osobně doporučuji modifikovanou metodu podle paní leJour. Po zákroku u nás klientky tráví většinou jednu až dvě noci. Po týdnu jim pak nahrazujeme obvazy speciálním prádlem, které doporučujeme nosit po dobu šesti týdnů. Ceny za výkon se pohybují zhruba v rozmezí 25 taž 75 tisíc Kč.

Autor: připravily: duš, lap, mif, lena
Diskuse ke článku
.
Související články