Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Senát schválil omezení poplatků u lékařů

Fotografie
29. ledna 2009 | 05:00

Děti do 18 let zřejmě nebudou muset platit u lékařů. Senát včera sice nepřijal úplné zrušení placení všem, jak navrhovala ČSSD, ulevil však kromě mladých lidí také seniorům. Teď je na řadě sněmovna, která návrh už nemůže měnit, ale jen ho přijmout nebo zamítnout. Je to však kompromis, který má šanci projít.

Proti úplnému odbourání placení bylo včera 40 ze 77 přítomných senátorů. Omezení poplatků, které navrhla ministryně zdravotnictví a senátorka Daniela Filipiová (ODS) však už prošlo. Děti do 18 let nebudou muset platit vůbec, navíc mají snížen roční limit z 5000 na 2500 Kč. Totéž platí i pro seniory nad 65 let, kterým se navíc do něj započítává víc položek než dosud. Méně by měli zaplatit i lidé v lékárnách, protože v případě doplatku vyššího než 30 Kč nezaplatí třicetikorunový poplatek za recept. Teď bude důležité, jak se zachová sněmovna. Filipiová už pro svůj kompromisní návrh získala rebelující zelené poslankyně. Lidovci, včetně odpůrkyně poplatků Michaely Šojdrové, jsou spokojeni, že se uleví důchodcům. Jen rebel Ludvík Hovorka si nechal čas na rozmyšlenou. Návrh tak zřejmě má ve sněmovně šanci, přestože exministr zdravotnictví Tomáš Julínek varoval, že právě mladí mezi 15 a 18 lety často lékaře "zneužívají k omluvenkám před písemkami".

Petra Vencurová (17): "Potěšilo mě to. Jestli se poplatky aspoň do 18 let opravdu nakonec zruší, tak ušetřím. K doktorovi toti chodím docela často."

Katka Tesařová (18): "Taky bych chtěla neplatit. K lékaři sice často nechodím, ale přijde mi zbytečné platit, když léky jsou už tak dost drahé."

Zůstávají poplatky:
- 30 Kč u lékaře
- 60 Kč za den v nemocnici
- 90 Kč za návštěvu pohotovosti
- 30 Kč za každou položku na receptu

Ochranný limit:
5000 Kč za rok (nezapočítává se do něj poplatek za pohotovost a pobyt v nemocnici a doplatky na léky s nižší než 30% úhradou)

Kdo dnes neplatí
- novorozenci
- lidé v izolaci, se soudem nařízenou léčbou
- lidé v hmotné nouzi
- dárci krve a orgánů
- ti, kteří jdou na preventivní prohlídku
- očkované děti
- těžce nemocné děti

Kdo nově nemá platit
- děti až do 18 let, limit se jim navíc sníží na 2500 Kč ročně
- senioři nad 65 let poté,co dosáhnou limitu 2500 Kč ročně (započítají se jim do nějúplně všechny doplatky na léky včetně podpůrných léků)
- u léků s doplatkem vyšším než 30 Kč se ruší poplatek 30 Kč

Autor: Zpravodajové Blesku