Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolesti hlavy

Ženy trpí migrénou dvojnásobně více než muži.
16. ledna 2009 | 11:40

Patří jednoznačně mezi nejčastější ženské zdravotní problémy. Prozradíme vám, co proti ní zabírá, jak se jí bránit a jaké jsou nejlepší domácí způsoby léčby.

Mají ženy bolesti hlavy častěji než muži?
Určitě ano! Migrénou trpí dvojnásobně více žen než mužů, mezi 35. a 45. rokem života dokonce trojnásobně více žen. Kromě toho i intenzita a délka bolesti jsou v tomto životním období silnější než u mužů. I takzvaná bolest hlavy z napětí častěji trápí ženy než muže.

Na čem to závisí?
Často je příčinou bolesti hlavy kolísající hladina hormonů během menstruačního cyklu, ale i hormonální změny v přechodu i po něm.

Které druhy bolesti hlavy se nejčastěji vyskytují?
Bolest z napětí, migréna a bolesti, které jsou způsobené léky. Bylo definováno až 176 různých druhů. Existují ale dvě hlavní skupiny: do jedné patří primární bolesti hlavy, tedy i bolestivé stavy z napětí a migréna. Do druhé skupiny se řadí sekundární bolesti hlavy, které vznikají jako jeden z projevů určitého onemocnění.

Co způsobuje bolest hlavy z napětí?
Touto bolestí trpí až 90 procent lidí, přesto její příčiny nejsou dodnes přesně známé. Pacienti při ní pociťují zejména napětí a tlak na čele, krčních svalech a zátylku. Spouštěčem těchto bolestí může být kterýkoli ze svalů, jež obklopují naši lebku.

Ženy trpí migrénou dvojnásobně více než muži.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Co způsobuje migrénu?
Typickými faktory migrény jsou pokles hladiny hormonů před menstruací a po ní, u mladších žen první dávka antikoncepce, u starších přechod, nebo změny ve spánkovém rytmu (změna doby, kdy usínáte nebo vstáváte), ale také určité potraviny, například některé druhy sýra, tropické plody, čokoláda, víno a léky (například nitroglycerin).

A co organicky podmíněné bolesti hlavy?
Způsobit je může například zánět nosních dutin, krevní výrony, ale i vnější faktory jako léky, infekce, poruchy látkové výměny, vysoký krevní tlak a podobně.

Které léky proti bolesti pomáhají?
Na příležitostné bolesti hlavy stačí krátkodobý příjem léků jako Ibuprofen nebo Paracetamol. Při užívání tablet byste neměla překročit hranici deseti dnů za měsíc bez lékařské kontroly! U chronických bolestí hlavy se jako terapie doporučuje trvalé užívání antidepresiv. Při migréně musí způsob léčby určit lékař. Ten většinou doporučí kombinaci léků proti bolesti s léky proti nevolnosti.

Příznaků PMS vás zbaví vhodné medikamenty nebo léky proti úzkosti.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Je pravda, že léky proti bolesti můžou někdy bolest hlavy ještě znásobit?
Ano! Při používání léku dobu delší než deset dní hrozí bolest hlavy, která bude vyvolaná právě užíváním těchto léků. K nepříjemným symptomům se pak přidá ještě lehká nevolnost a přecitlivělost na světlo.

Příště čtěte: Tipy bolestí hlavy, co nám proti nim pomůže + prevence jejich vzniku

Autor: připravila: bro; vin