Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Včasné očkování může vaší dceři zachránit život

V některých očkovacích centrech problémy se zásobami vakcín nemají.
10. prosince 2008 | 13:50

Rakovina děložního čípku je ročně zjištěna u tisícovky žen, 400 z nich jí každý rok podlehne. To je dvakrát víc než v jiných evropských zemích. Řešením je očkování.

Za lékařství a fyziologii letos v říjnu obdržela Nobelovu cenu trojice světově uznávaných virologů. Mezi nimi i Němec Harald zur Hause, který prokázal, že hlavní podíl na vzniku nádorového onemocnění děložního krčku má lidský papillomavirus. Zur Hausen odhalil různorodost papillomavirů a definoval typy virů, které jsou původci nádorového onemocnění děložního krčku. V roce 1983 objevil v buňkách cervikálního nádoru nový tumorigenní lidský papillomavirus HPV16. O rok později izoloval z nádorové tkáně papillomaviry HPV16 a HPV18. Papillomaviry typu 16 a 18 patří k nejrozšířenějším a nacházejí se u 70% pacientek s rakovinou děložního krčku.

Většina žen přirozeně mnohem silněji tíhne k vlastním dětem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Rakovina děložního hrdla je po karcinomu prsu druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u českých žen. Ročně je v České republice zjištěna u tisícovky žen, čtyřista z nich jí každý rok podlehne. To je dvakrát víc než v jiných evropských zemích.

Nemoc, kterou způsobují HPV viry (Human Papilloma Virus) může odhalit včasné cytologické vyšetření u gynekologa. Ženy by proto měly pravidelně chodit ke svému gynekologovi. Podle odhadu gynekologů chodí na pravidelné prohlídky pouze polovina českých žen.

Zánět pochvy je vůbec nejčastějším důvodem, proč pacientky plní ordinace gynekologických lékařů.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SCOM

Zajímavou a novou informací je skutečnost, že nejen dívky, ale i chlapci se mohou nechat očkovat proti virů, které způsobují rakovinu děložního čípku a genitální bradavice. Odborníci doporučují vakcínu zejména chlapcům od devíti do 15 let. V budoucnu to může ochránit nejen je samotné, ale i jejich partnerky. Lidský papilomavirus, který je původce rakoviny děložního čípku, se totiž přenáší pohlavním stykem z muže na ženu. Během svého života se s HPV viry setká asi 80 % sexuálně aktivních mužů a žen. Infekce se však u nich nijak neprojeví a tělo si s ní během šesti až dvanácti měsíců samo poradí.

Syn zvládl nákup na jedničku a právem byl na sebe pyšný.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Doporučený věk očkování je podle onkogynekoložky Lucie Moukové spíše orientační. Očkovat se podle ní mohou nechat i mladí muži do 26 let. Vakcína je ochrání i před karcinomem penisu a konečníku. Tento druh nádoru je velmi raritní, tvoří jedno procento nádorových nemocí. Nicméně ochrana pro sexuální partnerku je podle Moukové díky vakcíně devadesátiprocentní.

Očkovací látku může chlapcům vpíchnout jejich dětský lékař, stejně jako děvčatům. Pokud již dívky začaly sexuálně žít, měly by se před očkováním podrobit gynekologické prohlídce. Dívky se mohou nechat očkovat od devíti až do 26 let, nejlépe ještě před prvním pohlavním stykem. Nyní se dokončují studie, které mají prokázat vhodnost a účinnost očkování také pro ženy do 45 let. "První výsledky hovoří o poklesu možnosti onemocnět o 91 procent," řekla Mouková.

241127:gallery:true:true

V ČR jsou k dispozici dvě očkovací látky proti papilomavirům. Jedna z nich se používá přesně dva roky. Za tu dobu jí bylo naočkováno více než 52.000 lidí. Očkuje se v celkem 108 zemích. Na celém světě se píchlo 36 milionů dávek vakcíny. Kompletní očkování se skládá ze tří dávek.

Očkování proti papilomavirům je poměrně finančně nákladné, všechny tři dávky přijdou na zhruba 11.000 korun. Určitě se však vyplatí.

Kolik vám na očkování přidají jednotlivé pojišťovny

Všeobecná zdravotní pojišťovna
* příspěvek od 500 do 1 500 korun podle druhu - lze využít na očkování proti rakovině děložního hrdla

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
* příspěvek do výše 5 000 korun dívkám ve věku 12 až 16 let, 1x v roce, po ukončení celého očkování třetí dávkou

Zdravotní pojišťovna Agel
* příspěvek až 3 500 korun pro dívky od 12 do 19 let (pokud je u ZPA pojištěn alespoň jeden z rodičů) a 1 500 korun, pokud je pojištěna jen očkovaná klientka

Vojenská zdravotní pojišťovna
* jednorázově až 2 500 korun pro dívky ve věku 13 až 19 let

Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance
* příspěvek 4 000 korun pro dívky ve věku 12 až 17 let

Revírní bratrská pokladna
* příspěvek 3 000 korun dívkám od 12 do 26 let

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR
* příspěvek až 2 500 korun pro dívky ve věku 13 až 18 let a chlapce ve věku 9 až 15 let

Oborová zdravotní pojišťovna
* příspěvek až 1 500 korun pro dívky ve věku 12 až 15 let

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna
* Program Plus pro děti a mládež do 18 let - celkem 500 korun ročně (když jsou rodiče u téže pojišťovny, pak 1 500 korun), rodiče mohou převést svůj příspěvek na dceru

Česká národní zdravotní pojišťovna
* příspěvek až 10 000 Kč korun pro děti od 13 do 18 let
V roce 2009 uhradí pojišťovna prvním 2000 zájemcům plnou částku, tedy 10 000 Kč.

Autor: ČTK, lena