Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Odhalte problémy dříve, než vás skolí...

Lékařka
21. listopadu 2008 | 10:26

Zatím se možná cítíte docela dobře. Nebo už obtíže máte, ale klasická medicína si s vámi tak trochu neví rady? Pak by vás mohla zajímat počítačová kineziologie.

Teď se cítíte dobře, ale co když už za pár měsíců bude všechno jinak? Chtěli byste to vědět?

Počítačová kineziologie může ukázat, jak velký vliv má psychický problém na vaše současné pohybové obtíže. Dokonce umožní poznat i malé odchylky v namáhání kloubů a odhalit případný problém dříve, než se projeví navenek. Je to dáno tím, že svaly velmi citlivě reagují na jakoukoliv špatnou funkci orgánů. První lázně, které začaly tuto počítačovou metodu úspěšně používat, jsou ty Priessnitzovy v Jeseníku.

Princip metody
Základním stavebním kamenem je poznatek, že jakákoliv nerovnováha v organismu se objeví na
pohybovém aparátu. A hlavně poukazuje to, že se dá přes pohybové ústrojí zase zpětně ovlivnit. Je to technika, která využívá znalostí z různých medicínských oborů o pohybu lidského těla. Je určena všem ve věku od 6 do 90 let.
Při tomto typu metody je ke zpracování výsledků používán počítač. Počítačový systém je ověřen dlouhodobými výzkumy a klinickými zkouškami.

Jak vypadá vyšetření?
Computerové kineziologie má dvě důležité součásti:

DIAGNOSTICKÁ ČÁST
Po bližším rozhovoru s klientem se do počítače zadává rok, měsíc a hodina narození. Nezapomíná se ani na časové údaje, kdy nastaly v jeho životě negativní události – nemoci, operace, úrazy a psychická traumata. Zadávají se také hodiny v průběhu dne, kdy se pacient cítí často unavený nebo se jeho zdravotní potíže nějakým způsobem zvýrazňují. Z těchto dat počítač vyhledá časové souvislosti mezi jednotlivými událostmi a jeho zdravotním stavem. Další fáze probíhá podobně jako rehabilitace. Následuje několik desítek jednoduchých testů, které se zaměřují na pohyby jednotlivých částí těla – hlavy, trupu, horních a dolních končetin. Pohmatem se vyšetřují vybrané skupiny svalů a takto získané informace se opět vkládají do počítače. Speciální rozbor ze zadaných údajů určí, kde má vyšetřovaný člověk slabá a ztuhlá místa na těĺe. Po vyhodnocení výsledků program klientovi navrhne optimální léčbu.

NÁPRAVNÁ ČÁST

Využívá mnoho různých rehabilitačních a masážních technik nebo navrhne nejvhodnější sestavu cviků pro odstranění jednotlivých nerovnováh. Vychází se ze znalosti momentálního stavu celého těla a všech kritických míst. Některá cvičení poté může klient provádět i doma, aby zvýšil účinnost léčby.

Zánět pochvy je vůbec nejčastějším důvodem, proč pacientky plní ordinace gynekologických lékařů.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SCOM

S jakými problémy počítačová kineziologie pomáhá

- Poruchy hybného systému – poúrazové a pooperační stavy, ortopedické poruchy, artrózy, skoliózy, vadné držení těla, fantómové bolesti, aj.
- Neurologické poruchy – syndrom karpálních tunelů
- Cévní poruchy – poruchy prokrvení, křečové žíly
- Interní obtíže – astma, počínající stádia vysokého krevního tlaku
- Gynekologická onemocnění – oslabení svalstva pánevního dna, poporodní poruchy
- Revmatologické onemocnění
- Psychické poruchy – např. poruchy spánku, depresivní stavy
- Poruchy imunity
- A jiné

Počítačová kineziologie se nedoporučuje při:

- Infekčních onemocněních
- Akutních kožních chorobách
- Těhotenství
- Epilepsii
- Krevních chorobách
- Roztroušené skleróze
- Nádorových onemocnění
- Výrazných plicních a srdečních nedostatečnostech
- Akutních orgánových a psychických onemocněních

Jaká je cena?

"Tato metoda není hrazena pojišťovnou. Cenová relace u nás je okolo jednoho tisíce korun. Nejideálnějším počtem sezení jsou tři s dvoudenním odstupem. Počítačová kineziologie může pomoci rozklíčovat různé poruchy na těle a může v tom pozitivním slova smyslu pomoci změnit přístup ke svému tělu a životní styl," říká Bc. Jiří Nežádal z Priessnitzových lázní v Jeseníku.

ODBORNÍK RADÍ

Klára Drbohlavová

Kineziologická poradna (kontaktní kineziologie), Praha 1

Jak kineziologie funguje?

Kineziologie sama o sobě neléčí, ale pomůže odstranit psychické bloky a negativní emoce - ať současné či minulé. Tělo pak může následně zahájit samoozdravný proces. Jde o velmi šetrnou, seriózní, neinvazivní a hlavně účinnou metodu. Je důležité zmínit, že kontaktní kineziologii lze použít ve všech případech, kdy kineziolog dostane od těla klienta povolení k práci.

S jakými problémy za vámi lidé chodí?

Trpí dlouhodobými stresy, strachem, fobiemi, úzkostmi, depresemi, alergiemi, exémy, gynekologickými potížemi, dysgrafií, dyslexií, hyperaktivitou, agresivitou, nesoustředěností, přepracovaností, bolestmi zad a kloubů, nejrůznějšími závislostmi, řeší také vztahové problémy.

Jak se může dlouhodobý stres projevovat po tělesné stránce?

Například bolestmi hlavy, u srdce, problémy s dýcháním, bolestmi kloubů, bederní a krční páteře, bolestmi v podbřišku, bolesti žaludku, únava, malátnost, nechuť k jakékoliv činnosti atd.

Co se děje při sezení?
V žádném případě nezasahuji do toho, co klientovi doporučil a předepsal lékař. Mým cílem je najít příčinu – negativní emocionální stres a zlepšit celkový psychický stav klienta. Pracuji se svalovým napětím rukou. Svaly vědomě reagují na otázky terapeuta – způsobem ano/ne. Tento způsob mi dává možnost nahlédnout do klientových problémů (prostřednictvím buněčné paměti těla) a pracovat s nimi. Jedno sezení stojí dospělého 500 Kč, dítě 300 Kč.

Jak se díváte na počítačovou variantu této metody?

Lidé nejsou roboti, a proto si myslím, že jakákoliv počítačová metoda nemůže nahlížet na člověka jako na individualitu. Zvláště v kineziologii je nutné citlivě vnímat potřeby každého klienta.

Chcete tím říct, že podle vás nefunguje?

Jsem zastáncem kontaktní kineziologie, respektuji individuální řád a postup klienta. Jsem toho názoru, že počítačová kineziologie nemůže pomoci od příčin – stresy, z nichž již na těle vznikly zdravotní potíže. Počítačová kineziologie se zabývá pouze následky nikoliv psychickou příčinou jako kontaktní psychologie, která nahlíží na klienta jako na celek – psychická stránka jde ruku v ruce s fyzickou. Neodstraní-li se psychická příčina, bolesti se budou stále vracet v různých intervalech.

Autor: Jana Šlégrová