Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

V čem je nejvíce cholesterolu?

Jak poznat čerstvá vejce?
18. listopadu 2008 | 07:21

Často se hovoří a píše o cholesterolu a jeho škodlivosti. Zajímalo by mě proto, které potraviny obsahují nejvíc cholesterolu. Lenka, Pardubice

Na vaše otázky odpovídá:

Petr OSTEN

Publicista a propagátor zdravého životního stylu
www.fitnesshelp.cz

Cholesterol je chemická látka obsažená v krvi a rozdělujeme ho na dobrý (HDL- cholesterol) a špatný (LDL-cholesterol). LDL-cholesterol (negativní) se při přebytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Cholesterol se nachází pouze v živočišných potravinách a je jednou z nejškodlivějších složek stravy. Největším zdrojem cholesterolu jsou vaječný žloutek, maso (vnitřnosti, uzeniny) a mléčné výrobky z plnotučného mléka. Z čistých tuků obsahuje nejvíce cholesterolu máslo.

Tuky jsou jednou ze základních živin.
Autor: archiv

Autor: Katarína Podolinská, vin
Související články