Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pufovaný nebo obyčejný chléb?

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
10. listopadu 2008 | 07:58

Ráda bych zhubla pár kilogramů. Nahradila jsem proto klasické pečivo těmi rýžovými chlebíčky. Je lepší jíst tzv. polystyrénové chleby než obyčejný chléb?

Na vaše otázky odpovídá:

Petr OSTEN, odborník na zdravou výživu

"Polystyrénové chleby" sice mohou mít nižší energetickou hodnotu, ale mají velmi vysoký glykemický index. V praxi to znamená, že zasytí na kratší dobu, ale následkem toho dříve nastoupí hlad a vy se musíte jít opět najíst. Můžete se tak dostat do koloběhu, jehož výsledkem bude nadměrný příjem energie, který vám k hubnutí nepomůže. U chleba je třeba rozlišovat, jestli je pšeničný, anebo celozrnný (je mnoho druhů). Nedejte se zmást třeba i tím, že je jen obarvený. I zde platí pravidlo "všeho s mírou".

Autor: zpracovala: vin
Související články