Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Vhodný tuk na smažení

Plátky opečeného masa rozložte na pekáč a zalijte vypečenou šťávou.
30. října 2008 | 07:14

V poslední době se hodně mluví o tom, jaké tuky jsou vhodné k namazání na chléb. Jaký tuk je ale opravdu vhodný na smažení? Věra Zímová, Praha

Odpovídá:

Věra Králová, nutriční specialistka

Na smažení jsou nejlepší 100% rostlinné tuky a oleje, na nichž je přímo uvedeno, že jsou na smažení vhodné (proto je vhodné sledovat informace na obalech). Tyto tuky jsou upraveny tak, aby po relativně delší dobu snášely vysoké teploty a nedocházelo k nežádoucím změnám v jejich složení. Vše o tucích a zdravém jídelníčku najdete na www.zdravykorinek.cz. Je třeba mít ale na paměti, že smažení by nemělo být v naší stravě převažující tepelnou úpravou.

Pamatujte si: Jiný olej je vhodný na zálivky a jiný na smažení.

Do zálivek je nejlepší olivový olej.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Katarína Podolinská, vin
Související články