Jak na špatné trávení | Pro ženy | Blesk.cz

Jak na špatné trávení

29. října 2008 | 13:14

Trápí vás zdravotní problémy a nechcete řešit svá trápení pomocí klasické medicíny? Naše léčitelka Danuše vám nabízí alternativní cesty, jak zlepšit své zdraví.

Odpovídá:

léčitelka Danuše

Léčitelka Danuše
Léčitelka Danuše
Autor: archiv

Špatné trávení
S trávicími problémy se potýká spousta lidí. Jejich příčinou bývá nejen nevhodný jídelníček, ale také stres a nedostatek pohybu. Špatné trávení také souvisí s naší obranyschopností. Pro efektivní imunitní systém je důležité, aby všechny kmeny střevních bakterií byly v rovnováze.

Duchovní příčiny

Naše negativní psychické stavy se rychle projevují v žaludku. Úsloví "leží mi to v žaludku" přesně odráží fakt, že lidé a situace, které jsou nám nepříjemné a obtížně je řešíme, ovlivňují naše trávení. Vzpomínáte si na chvíle před maturitou, zkouškou nebo důležitým pohovorem? Bolel vás žaludek, nebyla jste schopna pozřít ani kůrku chleba a každou chvíli jste trávila na toaletě? Váš žaludek totiž řídil stres.

Pro všechny platí
K odstranění problémů s trávením je důležité s pochopením přijmout všechno, co nás v životě potká. Když pochopíme, že všechny obtíže přicházejí proto, abychom se zdokonalily, a přijmeme to s láskou jako svoji zkoušku, brzy se vytratí a bolest pomine. Naučme se přijímat a chápat svoje omyly i chyby v jednání druhých. Chápejme i odpor vůči sobě, vůči našim názorům, jako výraz nedokonalosti své i toho, s kým právě problém řešíme. Nerozšiřujme bolest, kterou nám způsobují druzí. Naučme se chápat sílu lásky a velikost odpouštění.

Vaše Danuše

PRAKTICKÉ RADY

1. Jezte klidně, v pravidelných intervalech.

2. Nepřejídejte se, při jídle jezte vzpřímeně.

3. Pomalu a důkladně rozžvýkejte každé sousto.

4. Po jídle pár minut odpočívejte, ne však vleže.

5. Nekuřte, nepijte alkohol a kávu.

6. Zjednodušte kombinaci jídel.

7. Nejezte bílkoviny se škrobovinami.

8. Nejezte sladkosti a ovoce s jídly, které obsahují škroby nebo bílkoviny.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.

9.	Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

BYLINKOVÉ RECEPTY

Čaj na podporu trávení
5 lžic heřmánku pravého, 5 lžic meduňky lékařské, 5 lžic máty peprné, 5 lžic semen fenyklu, 5 lžic bobulí borůvky
Na jeden šálek dejte 1 lžičku směsi, zalijte vroucí vodou a 10 minut louhujte. Pijte vždy po jídle.

Čaj z hřebíčku
Ve 3 dl vody nechte vařit 10 hřebíčků 3 minuty a 10 minut nechte louhovat. Pijte po jídle.

Víno z oregana
50 g sušeného a rozdrceného oregana nasypeme do 1 l bílého vína (suchého). Týden ho nechte macerovat (odstát), sceďte a pijte 1 dl po jídle.

Vyzkoušejte víno z oregana
Vyzkoušejte víno z oregana
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

Vařené víno z bylin
3 lžíce bedrníku břečťanového, 3 lžíce břečťanu popínavého, 3 lžíce chmelu, 3 lžíce řepíku, 3 lžíce máty, 3 lžíce pelyňku, 1 l jablečného vína.
Do jablečného vína dáme 3 lžíce směsi na hodinu louhovat, potom přivedeme do varu a přecedíme. Užíváme 9x týdně 1 lžíci.

Olivový olej
Při náchylnosti ke žlučovým kamenům je potřeba vypít ráno nalačno 1 lžíci oleje lisovaného zastudena.

Macerát z puškvorce

1 lžičku puškvorce dáme do čtvrt litru vody, necháme 8 hodin odstát (přes noc) a pijeme doušek po každém jídle, mírně ohřátý ve vodní lázni. Nejvíc 6 doušků denně. Macerát zamezuje tvorbě nadměrného množství plynů.

Autor: Danuša Jerglová, vin
Související články
720p 360p
DesktopMobile