Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Viry útočí

Nechcete strávit zimu v posteli? Otužujte se!
9. října 2008 | 12:38

Podzim je období, kdy teploty prudce klesají a nastává čas nekonečných nachlazení a chřipek. Proč je někdo odolný, a jiného skolí každá viróza?

Významnou úlohu sehrává úroveň obranyschopnosti vašeho organismu, tedy váš imunitní systém. Oslabuje ho přílišný stres i způsob, jak ho zvládáte, a také nedostatek odpočinku a kvalitního spánku. Své udělá kouření a špatná životospráva – tedy co jíte, jak jíte, a dokonce i to, v jakém stavu máte střeva.

Střeva jsou totiž nevětší imunologický orgán a přes svůj důmyslný společný slizniční systém komunikuje také se sliznicí v dýchacích cestách. Právě v gastrointestinálním traktu se nachází 70 až 80 procent imunitních buněk našeho organismu. Hraje významnou úlohu jako strážce obranných reakcí organismu. Imunologové se snaží ještě důkladněji zjistit, co se děje ve střevech během infekce nebo při alergické reakci. Už dnes však vědí, že prostřednictvím probiotik můžete onemocnění předcházet, případně příznaky choroby zmírnit.

Dejte přednost především bylinkovým čajům, minerálkám bez bublinek, šťávám z čerstvého ovoce a zeleniny a čisté vodě.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tipy na posílení imunity

Jezte zdravě
V mnoha domácnostech stále přetrvává názor, že když je venku zima, je třeba se posilnit dobrým jídlem. Labužníci si s radostí pochutnávají na mastných jídlech a odůvodňují to tím, že když je zima, tělo spálí víc energie. Není to pravda. Termoregulační systém těla spotřebuje v zimě stejné množství kilojoulů jako v létě.

Každý den vitaminy
Denně byste si měla dopřát pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny. Běžné ovoce a zelenina se dají koupit za slušnou cenu. Ne každý sní doporučené množství zeleniny a ovoce. Jsou lidé, kteří by do sebe nedostali zeleninový salát ani za nic. V takovém případě je vhodné sáhnout před chřipkovým obdobím také po vitaminech a potravinových doplňcích.

Otužování
Kdo se už léta otužuje, chodí do sauny a plavat do bazénu po celý rok, ten ví, že viry si na něj netroufnou. Jedna naše čtenářka si například každý den napustí do vany studenou vodu a na pár minut se do ní ponoří. Už 15 let nebyla nemocná. Nemusíte se samozřejmě koupat právě v ledové vodě, stačí, když si zvyknete na střídavou sprchu.

Nechcete strávit zimu v posteli? Otužujte se!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nedotýkejte se obličeje
Viry na vás číhají všude: na klikách dveří, na telefonních sluchátkách, na počítačových klávesnicích, ale také při běžném podávání rukou. Každý člověk si podvědomě několikrát denně sáhne na nos nebo na oči, a tak si viry zanese přímo do míst, kde se jim daří nejlépe. Zjistilo se, že lidi, kteří si myjí ruce pětkrát denně, napadne o 45 procent méně virů než ty, kteří si ruce tak často nemyjí.

Nesrážejte každou horečku
Horečka je součástí boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Okamžité naordinování léku na snížení teploty tedy není správné. Tělo se totiž přestane infekci bránit. Zvýšená tělesná teplota není nemoc, ale příznak, že se ve vašem těle něco děje. S lékařem se určitě poraďte, pokud teplota zůstává zvýšená na 38 °C déle než 48 hodin.

Jezte přírodní antibiotika
Nejlepším přírodním antibiotikem je česnek, který má protizánětlivé, rozpouštěcí, antibiotické, protiplísňové a imunostimulační účinky. Česneková šťáva dokáže zpomalit více než 20 druhů bakterií a 60 druhů plísní. Pokud užíváte antibiotika, dopřejte si přírodní jogurt s vysokým obsahem bakterií Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, vhodné je také acidofilní mléko, kefírové mléko nebo mléka doplněná o probiotické kultury. Po delší nebo opakované léčbě antibiotiky je však dobré sáhnout po probiotikách z lékárny.

Probiotika v prášku
Probiotika byste měla začít užívat preventivně, pokud víte, že budete vystavena stresu, například při zvýšené zátěži. Pokud je na tom vaše imunita špatně, dopřejte jí živé bakterie v dostatečném množství – pouze jogurty nestačí. Mnohé mikroorganismy totiž nepřežijí transport z úst do střevního traktu, takže je dobré, pokud se tam dostanou v ochranné vrstvě, která se rozpouští až ve střevech, tedy ve formě tabletek. V jedné pilulce člověk sní miliony užitečných bakterií. Pokud se rozhodnete pro jejich nákup, hledejte přípravky, které obsahují bakterie jako Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri, Bifidobakterium bifidum, Bifidobacterium longum a mnoho dalších.

Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv

Hodně pijte
Aby sliznice vydržely odolávat bacilům, musí být neustále vlhké. Toho dosáhnete pouze pitím minimálně dvou litrů tekutin denně. Dbejte na jejich dostatečný přísun také v chladnějších měsících. Většina lidí totiž pije velmi málo, protože v zimě necítí žízeň.

Autor: Eva Hrdinová, mif
Související články