Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tady všude číhá žloutenka

26. září 2008 | 10:00

Štítíte se chytit tyče v MHD, zajít na veřejné WC nebo najíst se v bufetu? Lidé se bojí, nakazit se mohou všude! Celou zemí se šíří strach jménem ŽLOUTENKA.

Také je vám nevolno, když vám prodavačky v obchodě podávají holýma rukama housky? Blesk zjišťoval, kde vám každý den hrozí největší riziko nákazy.

Obavy jsou skutečně namístě. Velké riziko nákazy hrozí nejen při cestování MHD, ale také ve chvílích, kdy lidé sahají zároveň na peníze i na potraviny. Problém předsta vuje i volně vystavené pečivo v hypermarketech! Lidé se v něm přebírají, "omakají" si spoustu kousků, než vyberou ten nejlepší... Málokdo si předtím umyl ruce nebo použije návlek.

Bohužel ne každý používá při výběru pečiva igelitové rukavice...
Autor: Blesk - Jiří Černohorský

POTRAVINY

U volného pečiva jsou ve většině prodejen potravin kromě stojanů s igelitovými sáčky i jednorázové rukavice na nabírání housek nebo rohlíků. Ale... Řekněte to nějakým "šmudlům", kteří se raději v pečivu přehrabují holýma rukama než v nějaké rukavici... Tady pak přijdete ke žloutence raz dva!

MHD

Dopravní podnik sice začal v rámci prevence dezinfikovat madla a prostory uvnitř tramvají, autobusů i souprav metra. Ale aby ochrana byla stoprocentní, musela by v MHD stále kmitat uklízečka s hadrem a dezinfekcí. Jinak je snaha marná. Přes den lidé madla zase osahají a někdo z nich mohl mít na ruce zrovna virus žloutenky!

Párek v rohlíku podává prodavačka sice v ubrousku, ale lehký kontakt s holou rukou tam je.
Autor: Blesk - Jiří Černohorský

BUFETY, LAHŮDKY

Fronta na svačinu nebo oběd je až ven, prodavačka je nervózní a "švihá", jak nejrychleji to jde. Ale... Při tom si ani neuvědomí, že rukama sahala nejdřív na peníze a teď vám podává dva krajíčky chleba, rohlík nebo třeba dva špekáčky. Někde mají k nabírání vidličku, ale tu pak stejně položí na pult, kde se před chvílí válely peníze...

PODÁVÁNÍ RUKY

Riziko nákazy žloutenkou typu A je i při obyčejném podání ruky. Klient, váš kolega nebo známý přijel na schůzku nebo pracovní oběd třeba tramvají nebo metrem. Mohl se držet madla, tyče, zábradlí na eskalátoru... Teď vám podal na uvítanou tu špinavou ruku. Ruce jste si už neumyli a před vámi je oběd...

Riziko žloutenky číhá i v dětském koutku, kde děti všechno osahají a pak olizují prstíky...
Autor: Blesk - Jiří Černohorský

DĚTSKÉ KOUTKY

Vyrazíte na nákupy a děti odložíte na chvíli do dětského koutku v obchodním centru? Pak vystavujete i svoje děti "žlutému nebezpečí". Společné hračky, pískadla, která se tak pěkně okusují a olizují, válení se s ostatními kamarády po zemi... A šup s neumytýma ručkama do pusy! Jsou věci, které malým dětem zkrátka nevysvětlíte...

Co možná nevíte o žloutence typu A

Pracujete v potravinářství?
Jste-li kuchař, prodavačka v potravinách, pekař a podobně a máte v rodině nemocného žloutenkou, čeká vás přísnější karanténní opatření. Buď vás zaměstnavatel přeřadí na méně rizikovou činnost, nebo budete vyřazeni na 50 dnů z práce. Pokud vás naočkují a po třech týdnech nebudete mít žádné obtíže, rozhodne lékař, kdy se vrátíte.

Co vyvolává žloutenku typu A
Toto onemocnění je vyvoláno virem hepatitidy A. Virus přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmraženém stavu. Zničen je např. po pětiminutovém varu, po deseti hodinách při teplotě 60 °C, po působení dezinfekčních prostředků.

Naplno udeří po měsíci
Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní.

PŘÍZNAKY NEMOCI
* chřipkové projevy, žaludeční a střevní potíže bolest kloubů, hlavy, svědění kůže
* zežloutnutí bělma a kůže
* tmavá moč a světlá stolice
* zvětšená játra, citlivá na pohmat, někdy i zvětšená slezina či mízní uzliny

Když už onemocníte, čeká vás:
* hospitalizace a pobyt v karanténě na infekčním oddělení při nekomplikovaném průběhu nemoci 14 dní
* klid na lůžku v prvních dnech hospitalizace
* dodržování diety a pokračování v ní i v rekonvalescenci. Zpočátku je doporučována dieta glycidová (čaj, glukóza, suchary, starší pečivo, kompoty, kaše), pak lze podávat bílkoviny (mléko, tvaroh, drůbež).
* po návratu z nemocnice se musíte vyvarovat přepalovanému tuku, koření, alkoholu a uzeninám
* lékaři vám budou podávat vitaminy B a C

Věděli jste, že:
Když už onemocníte tímto typem žloutenky, získáte celoživotní imunitu, to znamená, že jste chráněni před opakovaným onemocněním.

Karanténní opatření
Pokud se objeví přímo v rodině nebo v úzkém pracovním či školním kolektivu nemocný, aplikují se tzv. karanténní opatření.

V čem spočívají:
* opakované vyšetření u lékaře, kterého musíte navštívit aspoň 3x
* odebrání krve, kde se testuje přítomnost protilátek
* dodržení karanténního opatření po dobu 30 až 50 dní po izolaci nemocného

Autor: Lucie Müllerová, Iva Dvořáková
Klíčová slova: blesk, zdraví, žloutenka
Související články