Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když vás místo cestovní horečky trápí cestovní nevolnost

Cesta na dovolenou autem nebo autobusem mnohé z nás odrazuje hlavně kvůli nevolnosti během jízdy. Nejde však o žaludeční potíže, ale o problém středního ucha, které se může cestou dopravním prostředkem podráždit. Cestovní nevolnost, neboli kinetóza, může cestování velmi znepříjemnit. Lze jí ale utlumit prášky.

Když cestujete dopravním prostředkem, sedíte nebo stojíte, a přesto se hýbete. Do mozku tak přicházejí dvě protichůdné informace o tom, co se děje s vaším tělem. Při pohledu ven vnímáte jen nepatrný pohyb, ale tělo dostává signál, že v pohybu je. V hlavě tím vzniká velký zmatek.

Na cestovní nevolnost (kinetózu) pomáhá homeopatikum Cocculine nebo léty ověřený Kinedryl. Užívá se čtvrt až půl hodiny před cestou. Když jde o delší trasu, můžete ho během ní vzít i opakovaně - určitě ale ne ve chvíli, když je vám špatně! Jestli nevolnost trápí i vaše děti, je dobré si s nimi povídat, zkusit nějakou slovní hru nebo jim pustit pohádku na CD.

Je vám na zvracení? Při tom všem dochází v centrální nervové soustavě k dezorientaci a jejímu podráždění - člověku klesne krevní tlak, zbledne, pociťuje nucení ke zvracení a často opravdu zvrací. Stejný mechanismus má i mořská nemoc, jízda na kolotoči nebo houpání na houpačce.

JAK NEVOLNOSTI PŘEDCHÁZET?

Nejhorší je, když začnete číst knihu nebo časopis. Oko vnímá písmena, která se vůbec nehýbou, ale tělo přece jen registruje změnu polohy. Nepříjemný výsledek tohoto nesouladu se dostaví téměř vždy.

Vyměňte si místo se spolujezdcem nebo si sedněte rovnou za volant. Čím větší máte zorné pole, tím větší šanci má váš mozek zaregistrovat, že se tělo opravdu hýbe. Je proto vždy lepší sledovat okolní krajinu přes prostorné čelní sklo než malým bočním okénkem.

Před cestou ani během ní nepijte alkohol. Ten totiž procesy probíhající ve středním uchu narušuje, což nevolnost zhoršuje.

Dbejte na přísun čerstvého vzduchu - pokud možno, alespoň si pootevřete okénko nebo dělejte co nejčastěji přestávky.

Před cestou je lepší se trochu najíst, rozhodně ale ne tučných a těžce stravitelných jídel.

V lékárně si můžete koupit i žvýkačku s obsahem zázvoru. Žvýkat byste ji měli aspoň půl hodiny před jízdou, minimálně deset minut. Účinkuje až tři hodiny.

 

Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...