Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žaludečním vředům lze předejít správným jídlem a životosprávou

Je opravdu důležité večeřet před šestou?
21. července 2014 | 16:25

Kdo někdy vředovou chorobu měl, nejspíš ví, že největší potíže nastávají zjara. Člověk má pocit, jakob kdyby se mu tělo zbláznilo. Naštěstí na žaludové vředy existují skvělé léky, takže většina pacientů nemusí hned jít na operaci.

Kromě obvyklých neřestí, jakými jsou například nadměrné pití kávy, alkoholu (zejména destilátů) a kouření, vyvolává vředy špatná životospráva a hlavně stres. Zvlášť dlouhodobý. Vznikají ale i tehdy, když se doslova cpeme analgetiky (léky proti bolesti) a polykáme je na každou maličkost.

Častou příčinou bývá i nakažení zvláštní bakterií, která se jmenuje Helicobacter pylori - její objev byl oceněný Nobelovou cenou. Bakterie se dá perfektně vyléčit antibiotiky. Svou roli u vředů hraje i genetika - někdo to prostě má v rodině.

Vředy obvykle vznikají tak, že dojde - z nejrůznějších důvodů - ke ztenčení ochranné vrstvy hlenu chránícího povrch sliznice, která je potom vystavena agresivnímu působení kyselých žaludečních šťáv určených k trávení. Potíže se liší podle toho, kde se vřed udělá. Častější bývá na dvanáctníku, což je začátek tenkého střeva u žaludku. Ten se projevuje nejčastěji bolestmi nalačno (bolest vzbudí nemocného i v noci). Člověku se uleví po jídle. Když je vřed přímo v žaludku, začne potíže pociťovat tak dvě až čtyři hodiny po jídle. Časté je i nechutenství a zvracení.

Pozor na krev!

Předzvěstí obou typů vředů bývá pobolívání v horní části břicha, nevolnost, pocit sytosti po pár soustech, pálení žáhy, nadýmání, hubnutí, aniž byste drželi dietu. A když se objeví stopy krve při zvracení nebo je krev součástí černé dehtovité stolice, je to už kritický signál. Pacient musí hned do nemocnice na vyšetření! Vřed totiž nejspíš praskl a hrozí akutní nebezpečí. Někdy předcházejí této krizi slabost až mdloby a silné bolesti břicha.

U vředů jednoznačně platí, že čím dřív nemocný vyhledá lékaře - (gastroenterologa), tím lépe. Nejčastěji provede gastroskopii - pomocí speciální hadičky - s optikou prohlédne stav žaludeční sliznice. Vředy mají tendenci se vracet, když člověk přestane dbát na své zdraví a vrátí se k původním zlozvykům.

Ke zhojení vředů máme dnes velmi účinné léky, takzvané IPP-inhibitory protonové pumpy, které úspěšně potlačí tvorbu žaludeční kyseliny. Působí navíc velmi rychle, úlevu přináší hned po několika dávkách. Bolesti často zmizí už za jediný den. I když jsou tyto léky volně prodejné, je lepší konzultovat jejich užívání doktorem. Každý medikament může mít nějaké nežádoucí účinky na jiné orgány, a ty může laik snadno přehlédnout.

Při výskytu už zmíněné, zrádné bakterie Helicobacter pylori se podávají antibiotika. Ta může doporučit a předepsat jen lékař (gastroenterolog). Díky skvělým lékům výrazně klesl počet operací žaludku. 

V přírodní medicíně se mnohem častěji hledá pravá příčina choroby, než aby se jen léčily její příznaky. Podle této filozofie je jednou z hlavních příčin nejen vředů, ale všech poruch zažívacího traktu, kyselost organismu. Náš jídelníček je totiž většinou složený z potravin, které ji podstatně zvyšují, třebaže se tak netváří. Jde hlavně o smažená jídla, některé druhy koření, maso, hlavně tmavé (obsahuje koncentrované bílkoviny), kávu, alkohol, tabák…

Solte himálajskou solí

Kyselost organismu zvyšuje i bílý cukr, čokoláda, žito, pohanka, světlé pečivo, lilkovitá zelenina, citrusy, mnoho mléčných výrobků (hlavně slané a tavené sýry, ale i jogurt a kefír). Solit bychom měli himálajskou solí, která obsahuje hodně draslíku a málo sodíku, používat koření, které zlepšuje trávení - římský kmín, hořčičná semínka, koriandr a podobně. Vůbec nejlepší pro snížení kyselosti v těle (a tím i prevenci vzniku vředů) je zelená listová zelenina.

Jak posílit trávení? Naše babičky ze zkušenosti věděly, že ho podporuje například bobkový list a hřebíček při vaření rýže a obilovin, kardamom je zase ideální přidávat do mléčných výrobků apod. Základem léčby žaludečních vředů je každopádně vyvážená strava z čerstvě uvařených potravin. Jakých? Například z červené čočky, basmati rýže, z obilnin (ječmene, žita, špaldy, jáhel).

Vhodné jsou i různé druhy semínek, mandle, panenský olivový olej, kvalitní mléčné produkty a podobně. Ovoce je nejvhodnější jíst samostatně a raději dopoledne. Jídelníček by měla doplnit kořenová zelenina, bílé maso (ne víc než 2x týdně) a ryby. Vhodná je i jednodenní tekutá dieta, při které pijeme jen šťávy z ovoce a zeleniny a jíme zeleninové polévky.

Správné trávení

To hlavní bychom měli mít mezi 11. a 13. hodinou. Důležié je nezapomínat na důkladné rozžvýkání každého sousta. Během jídla si můžeme dát trošku čaje nebo vlažné vody s citronem. Víc napít se můžeme nejdřív tak za 40 minut po jídle - to abychom zbytečně neředili enzymy. Ideální intervaly mezi chody jsou tři čtyři hodiny, nevhodné je naopak jíst hodně často v malých dávkách - i když se to leckdy doporučuje. Převahu mají mít čerstvé, neohřívané, teplé pokrmy. Tři hodiny před spaním bychom se už měli úplně postit.

Léčba vředů je individuální a musí být především nenásilná, přirozená, bez drastických diet nebo jiných zásadních omezení, aby ji pacient přijal. Všechno, co děláme z donucení, nám totiž dlouho nevydrží. Taky bychom se měli maximálně vyhýbat stresu, i když je jasné, že to jde v současné době dost těžko. Výborná na uklidnění je například jóga.

 

 

 

Video se připravuje ...