Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak koupit správné in-line brusle?

17. dubna 2010 | 05:00

Koupit správné brusle je tak trochu věda. Hlavně záleží na tom, jak moc zkušený bruslař člověk je, kolik váží, jak často a kde chce jezdit a kolik je ochoten investovat. Blesk vám poradí, na co se zaměřit.

Kvalitní in-line brusle vydrží tři až pět let, proto se na nich nevyplatí šetřit. „Podle mé zkušenosti nekvalitní brusle za 1500 Kč z hypermarketů vydrží tak sezonu a pak jsou na vyhození. Lepší je připlatit si,“ radí prodejce z Helia Sportu Jan Brandejs.

Pokud se na brusle chystáte postavit poprvé v životě, sáhněte po modelech s menšími měkkými kolečky, která lépe přilnou k povrchu a jedou pomaleji.

Pokud vás bruslení chytne a začnete stezky brázdit dvakrát až třikrát týdně, je čas pořídit si kvalitnější in-line brusle s hliníkovým rámem a většími kolečky, která umožní rychlejší jízdu.

Fígle na kolečka

Opotřebení koleček záleží na jejich tvrdosti, vaší váze, povrchu, po kterém jezdíte, stylu bruslení a najetých kilometrech. Někomu vydrží sezonu, jiný bruslař je má třeba na dva roky. Ale pár fígly můžete jejich životnost prodloužit.

Jednou za čas prohoďte jejich pořadí: první kolečko (sjíždí se nejvíce) vyměňte se třetím a druhé kolečko dejte na pozici čtvrtého. Kolečka ještě otočte, aby se rovnoměrně sjížděla vnější i vnitřní strana. Sada čtyř koleček na jednu brusli stojí 500 až 700 Kč.

S vyšší váhou volte tvrdší kolečka. Stodvacetikilový muž nemůže jezdit na 78milimetrových nejměkčích kolečkách, za měsíc by byla na odpis.

Pozor na štěrk

Jezděte po hladkých površích cyklostezek a asfaltech. Vyvarujte se přechodu po štěrku a drsnějších terénech, to ničí kolečka z gumy a příměsi silikonu. Raději se do bruslí obujte až přímo na trati.

Vyhýbejte se kalužím a při deštivém počasí vůbec nevyjíždějte. Pokud se do ložisek v kolečku dostane vlhkost, začnou korodovat a zadřou se. Pak nezbývá než ložiska vyměnit za nová.

Čeho je dobré si všímat

● Vnitřní bota

Bota musí sedět, proto neuspěchejte zkoušení v obchodě. Po každém sportování byste měli nechat botu dobře vyschnout, aby se v ní netvořila plíseň. Botu jednou za čas dezinfikujte proti plísni a nepříjemným pachům speciálními přípravky. Seženete je v obchodech s obuví nebo sportovními potřebami, stojí cca 150 Kč. Majitelé bot s vyjímatelnou vložkou ji mohou pro lepší vyschnutí vyndat ze skořepiny.

● Tkaničky

Většina bruslí má vázání bot na tkaničky s jednou plastovou přezkou. Další možností je stahovací lanko, které je šikovnější, protože botu rychleji stáhne. Cena obou variant je stejná.

● Brzda

Skládá z držáku a gumového špalíku, který se rychle opotřebovává. Při nákupu se ptejte, jestli jsou k dostání náhradní špalíky k vašim bruslím. Stojí od 80 do 150 Kč. Zkušení bruslaři si brzdu sundávají a brzdí kolečky, ta se ale rychleji sjedou a jsou dražší než brzdová guma.

● Ložiska

Jsou součástí středu kolečka. Jejich kvalitu označuje index ABEC a čísla 3,5,7,9. Velmi kvalitní už jsou sedmičkové a devítkové řady. Ložiska čistěte jen suchým hadrem od mechanických nečistot. Když do zapouzdřeného ložiska neodborně kápnete olej, naváže na sebe prach a nečistoty a ložiska se zadřou. Pak musíte buď koupit ložiska a pracně je vyměňovat (cca 500 Kč), nebo sáhnout po cenově výhodnějších nových kolečkách i s ložisky (cca 500–700 Kč/jedna brusle).

● Kolečka

Sledujeme u nich velikost a tvrdost. A platí tu přímá úměra – čím větší průměr kolečka, tím vyšší tvrdost. Pro začátečníky jsou vhodná menší (78–80 mm), protože se na bruslích pohybujete pomaleji a je na nich snazší manévrování. Na většině rámů najdete napsaný parametr velikosti koleček, která se do něj vejdou. A když se v jízdě zlepšíte, přezujete kolečka za větší (82–84 mm). Zkušenější bruslaři se nemusí bát koleček ještě větších (90 mm).

● Rámy

Všechny kvalitní typy bruslí už mají pevné hliníkové rámy. Levnější plastové volte jen v krajním případě, nemusí vydržet vaše pády a mohly by prasknout (plast také není vhodný pro bruslaře s vyšší hmotností). Novinkou pro fajnšmekry jsou odlehčené magneziové nože.

Pět nejčastějších otázek

1. Kdy mohou s bruslením začít děti?

Je to podobné jako u lyží, poprvé se děti mohou na inline brusle postavit zhruba ve třech letech. Vyplatí se koupit nastavitelné brusle. Ve specializovaných obchodech seženete modely, které stisknutím páčky zvětšíte až o čtyři čísla. Brusle pak s vašimi dětmi rostou a nemusíte kupovat každý půlrok nové. Dětské brusle s nastavitelnou velikostí koupíte asi za 2000 Kč.

2. Jak si nejlépe brusle zkoušet?

Velikost odpovídá sportovním teniskám. Musí vám padnout a netlačit. Většina bruslí se vytlačí podle vaší nohy a o půl čísla se vytáhne, proto si nikdy nekupujte o číslo větší.

3. Které značky se nejvíce prodávají?

Nejoblíbenější a nejprodávanější brusle jsou od značek Rollerblade, následuje K2, Fila a Roces. Za 3500 až 4000 korun už koupíte kvalitní a pohodlné fitness brusle.

4. Bez jakého dalšího vybavení se neobejdu?

Ve výbavě by neměly chybět chrániče zápěstí, loktů a kolen. Musí držet na kloubu, samovolně neklouzat ani neškrtit. Seženete je už od 400 Kč. Samozřejmostí je také přilba, kterou koupíte ve specializovaných obchodech asi za tisíc korun. Použít můžete i cyklistickou, rozdíl je jen v pár gramech.

5. Jaké jsou nejmodernější vychytávky?

Ve specializovaných obchodech si můžete koupit in-line brusle s odnímatelnými rámy. Prakticky pak dojedete po stezce do své oblíbené hospůdky, sundáte rámy s kolečky a z bruslí jsou rázem boty. Pořídíte je od 4000 korun. Velmi praktický je speciální batoh s klasickým hlavním úložným prostorem a vnějšími úchyty na in-line brusle. Pořídíte ho okolo tisícovky. Koupit se dají také slušivé sportovní in-line dresy nebo trenýrky s výztuhami, které ochrání při pádu choulostivé partie – boky a hýždě. Ty koupíte od 1200 korun. Vyplatí se také investovat do ponožek na in-line bruslení, jsou vyztužené proti otlakům, odvádí vlhkost a vaše nohy budou v suchu. Seženete je za 200 až 400 Kč.

Autor: Simona Novotná
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...