Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cvičení snižuje chuť na jídlo

Pohyb vede ke zvýšení spotřeby energie, ale také snižuje chuť na jídlo a omezuje nutkání se přejídat.
3. září 2009 | 07:32

Ačkoli to zní trochu nelogicky, čím více se člověk pohybuje, tím toho méně sní. Potvrzuje to řada studií s tím, že sice při cvičení rostou nároky na spotřebu energie, zároveň ale klesá chuť na jídlo.

Lidé holdující povalování na gauči naopak častěji trpí nutkáním k přejídání a různými chutěmi. Pohyb naopak nejenže vede ke zvýšení spotřeby energie, ale také snižuje chuť na jídlo a omezuje nutkání se přejídat. Pohyb tak může usnadňovat dietu.

Spalováním tuku na počátku dne a ukládání uhlohydrátů k dalšímu použití později během dne přispívá ke zpomalování opětovného přibývání na váze a může minimalizovat také další přejídání.

Podle odborníků z University of Colorado v Denveru také cvičení brání vzniku nových tukových buněk, k jejichž přibývání dochází při novém přibývání na váze. To přitom odporuje dosavadním poznatkům, že počet tukových buněk je stanoven dopředu a nemůže být změněn dietou či alternativním životním stylem.

Cvičení ovlivňuje fyziologicky také mozek a zřejmě jej tím ovlivňuje tak, že pak nenutí tělo tolik přibývat na váze, takže pohyb může hubnutí a dietu usnadňovat na nervové úrovni.

Autor: Famous
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...