Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

10 překvapivých věcí, které oslabují naší imunitu

  • Děláte vše pro to, aby byl váš imunitní systém co nejsilnější?
    21. října 2014 | 14:00

    Myjete si ruce kdykoliv můžete, v prostředcích hromadné dopravy si držíte šátek před ústy, abyste náhodou nevdechl nějaký bacil, a přesto vás nakonec skolí horečka a chřipka? Pro imunitu děláte první poslední, cpete do sebe vitamín C téměř až po kilech, ale i tak se cítíte pod psa? Možná vám imunitu oslabují věci, o kterých byste ani nečekaly, že mohou mít na vaše zdraví takový vliv. Třeba špatná kosmetika.

  • Znečištěný vzduch

    Dýchání do dlaní
    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel v zimních měsících se ve vzduchu pohyubje spousta škodlivin, které útočí na náš imunitní systém. Vědci zjistili, že látky obsažené ve znečištěném vzduchu potlačují určité buňky, které jsou nezbytně nutné pro to, aby imunitní systém dokázal bojovat s infekcemi. Pokud bydlíte v městě, kde je znečištění skutečně citelné, pořiďte si domů čističku vzduchu. Když už nemůžete venku dýchat zdravě, mějte to pod kontrolou alespoň doma.

  • Většinu dne sedíte

    Každou hodinu a půl byste se měli alespoň na pět minut zvednout a hýbat se.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže pracujete v kanceláři, je celkem pravděpodobné, že většinu pracovní doby prosedíte. To může zpomalit činnost metabolismu, což vede k tomu, že tělo bude absorbovat látky posilující imunitu mnohem pomaleji, než je obvyklé. Stačí ale každou hodinu a půl vstát a pět minut se hýbat. Svaly tak budou pořád zahřáté a metabolismus nastartovaný.
  • Špatné kosmetické výrobky

    Voňavá koupel je nejlepší relaxace.
    Autor: Thinkstock.com
    Kosmetiku bychom měli vždy vybírat důkladně, přeci jen s ní trávíme téměř celý den, proto by nám měla správně "sednout" a být pokožce příjemná. Je zde ale ještě jeden důvod, kvůli kterému není dobré výběr podceňovat. Některé kosmetické přípravky obsahují umělé složky, jako například sulfáty, na které lidské tělo není zvyklé. Stejně tak na ně není zvyklý ani imunitní systém, který si přes ně nedokáže probojovat svojí ochrannou cestu. Nejlepší volbou jak posílit imunitu je sáhnout po přírodních přípravcích. To prospěje nejen imunitě, ale i pokožce a vlasům.
  • Hřešíte nezdravým jídlem

    Ano, nezdravé jídlo, jako jsou fast foody, nebo sladkosti, ohrožují nejen vaší siluetu, ale i imunitní systém. Do těchto nekalých živlů patří i pečivo. Bílá mouka totiž poškozuje T-lymfocity a B-lymfocity v našem těle. Tyto buňky jsou jednotlivými druhy bílých krvinek, které posilují účinnost našeho imunitního systému. Snažte se tedy alespoň v zimních měsících omezit přísun bílého pečiva a sáhněte raději po celozrnných kouscích.
    Bílé pečivo může ohrožovat vaši imunitu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nedostatek spánku

    Spánek, stále velmi podceňovaná záležitost. Lidé, obzvláště ti mladí, mu nevěnují dostatek času, což se může negativně odrazit na jejich zdraví. Pokud někdo tráví většinu doby ve bdělém stavu, tělo si nedokáže vytvořit hormon melatonin, což vede k tomu, že imunitní systém nezvládá vytvářet dostatek bílých krvinek, které by odrážely případné viry a infekce z okolí. Vyhraďte si tedy denně skutečně alespoň sedm hodin na kvalitní spánek, pokud chcete být zdraví.
    ....
    Autor: Shutterstock.com
  • Příliš mnoho bílkovin

    Všeho moc škodí, a tak i přílišné množství bílkovin ve stravě může být nezdravé. Zvláště ty proteiny, které pocházejí z masa. Příliš mnoho bílkovin pak produkuje hormon, který může za zrychlené stárnutí a brání správné funkci imunitního systému. Hlídejte si tedy jídelníček, aby byl vyvážený, tedy podíl masa by měl tvořit jeho asi 10 procent.
    Grilované jehněčí
    Autor: Shutterstock.com
  • Jste často o samotě

    .
    Autor: isifa.com
    Osamělí lidé bývají méně odolní vůči stresovým situacím, což jde ruku v ruce s tím, že jejich imunitní systém není tak silný, jak by měl být. Zkuste tedy trávit více času se svými přáteli, spolupracovníky, nebo i sousedy. Podle studií jsou lidé s bohatým společenským životem odolnější vůči infekcím.
  • V hlavní roli stres

    Možná, že ve stresu se vám pracuje lépe a zvládáte více věcí, avšak chronický stres vám škodí. Zvyšuje se totiž hladina kortizolu, který snižuje hladinu jiných hormonů, jako jsou estrogen a testosteron. Jestliže nejsou hormony v harmonii, imunitní systém není schopen rychle reagovat na vnější vlivy. Zamyslete se tedy nad zvolněním životního tempa. Brzy by vás mohla složit nejen chřipka, ale i celkové vyčerpání organismu.
    Stres škodí vašemu imunitnímu systému.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nedostatek zdravých tuků

    Grilovaný losos
    Autor: shutterstock.com
    Ano, samozřejmě, že byste se měli vyhnout nasyceným tukům transmastným tukům, ale ty zdravé byste neměli zanedbávat. Jsou to tuky převážně z ryb, ořechů, avokáda. Obsahují totiž protizánětlivé složky, které pomáhají regulovat imunitní systém. Zařaďte si do jídelníčku dostatek ryb, kapusty, mandlí a ostatních potravin bohatých na omega 3 a omega 6 mastných kyselin.
  • Málo pohybu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jakékoliv cvičení je prospěšné a má blahodárný vliv na imunitní systém. Pokud však chcete skutečně udělat něco pro své zdraví, začněte se věnovat józe. Stimuluje v těle krevní oběh, pomáhá správnému zažívání, snižuje nervozitu a to vše vede ke zlepšení fungování imunitního systému.