Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nový výzkum: Při chřipce nesrážejte teplotu a nejezte léky! Uzdravíte se dřív

Obodbí nepříjemných nachlazení a chřipek zase pomalu začíná...
17. října 2014 | 10:00

Znáte to také. Ráno se probudíte se škrábáním v krku, bolavým tělem a zvýšenou teplotou. A první po čem sáhnete, jsou léky na její snížení. Vědci ale teď prokázali, že děláte velkou chybu!

Nejnovější výzkum odborníků z kanadské Univerzity McMaster potvrdil, že léky na snížení teploty a všechny ty "zázračné" preparáty na chřipku a nachlazení, obvykle způsobí víc škody, než užitku. Účinné látky, které obsahují, mohou průběh nemoci naopak zhoršit. Potlačují totiž tvorbu a účinek protilátek v těle nemocného.

Díky antipyretikům a všem těm přípravkům s kyselinou acetylsalicylovou se sice v první chvíli skutečně budete cítit lépe, Kromě látek na bolest a proti teplotě jsou v nich i sloučeniny, které například sníží potíže způsobené rýmou a navíc obsahují povzbuzující látky. Jenže nemoc jen utlumíte. A nepoděkují vám ani kolegové. I když totiž možná máte pocit, že jste už "zdraví", rozhodně tomu tak není. Riziko, že někoho dalšího nakazíte, je naopak ještě vyšší.

Trápí vás zase chřipka? Nechte se příště očkovat!
Autor: profimedia.cz
"Když má někdo chřipku, obvykle si vezme tabletky na snížení teploty. Nikdo se nechce cítit špatně. Jenže horečka může opravdu pomoct snížit množství virů v těle nemocného člověka a snížit riziko přenosu na ostatní. Užívání léků naopak může podpořit jejich přenos na ostatní," říká David Earn, vedoucí studie.

"Lidé si často berou tyto léky, aby mohli jít do práce a dávají je i dětem, aby nezameškaly školu. Myslí si, že když nemají horečku, nejsou nakažliví. Ale opak může být pravdou. Mají totiž v sobě víc virů právě proto, že teplotu snížili," dodává Earn.

Pokud marodíte s chřipkou deset dní a berete plat dvacet tisíc, za měsíc přijdete o skoro čtyři tisíce korun
Autor: Profimedia.cz
Naše babičky měly pravdu, když říkaly, že spíše než brát pilulky, bychom měli zůstat doma, zavrtat se pod peřinu a nemoc vypotit. Pomůže i dostatek odpočinku a talíř silného slepičího vývaru.

Užívání léků snižujících horečku s sebou nese i další riziko. Mají totiž mnoho vedlejších účinků. Sice sníží bolesti kloubů či hlavy, zmírní i zhoršení duševní výkonnosti v souvislosti s horečkou. Na druhou stranu ale mohou bolesti hlavy způsobit, vyvolat potíže v trávicím ústrojí, zatěžují ledviny a srdce a cévy.