Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chřipku je důležité vždy vyléčit doma v klidu

Na Česko se opět valí chřipková epidemie. U některých případů může mít vážný průběh
13. října 2014 | 00:00

Nohy jako z kamene, každý pohyb je bolestivý, hlava jako střep a mozek není schopen se soustředit na nic jiného než na to, zalézt co nejrychleji do postele. Chřipka alespoň jednou za život navštíví každého člověka a v tu chvíli by nemoc neměl rozhodně podceňovat.

Chřipka na rozdíl od nachlazení nezačíná kašlem ani rýmou, ale vysokou horečkou – nebo naopak zimnicí. Taky bolestmi hlavy, kloubů, únavou až schváceností. Lidé nástup nemoci přirovnávají k pocitu, jakoby na ně někdo z čistého zdraví hodil černou deku. Jít v tomto stavu k lékaři není dobrý nápad. Nemocný cestou a v ordinaci nakazí další lidi. Doktor pacientovi stejně doporučí klid v posteli, hodně pít, jíst vitaminy a brát léky proti kašli… Někdo potřebuje i něco na tlumení bolesti – na chřipku totiž hodně sedí rčení „bolí mě celý člověk“.

Se srážením horečky vyčkejte

Horečka u chřipek bývá dost vysoká. Podle lékařů by se měla srážet až tehdy, když rtuť teploměru ukazuje víc než 38,5 stupňů Celsia. V tomhle vařícím stavu byste měli vydržet aspoň 24 hodin od začátku nemoci. Tělo si pak lépe vytváří protilátky a vy posilujete imunitu. Starší pacienti se často dožadují antibiotik, která se dřív rutinně při chřipce ordinovala. Dá se jim to těžko vymluvit. A je fakt, že na nemoc nemají žádný ozdravný vliv. Naopak spíš škodí, protože tlumí naši imunitu. Podávat by se měly jen v případě, že chřipku zkomplikuje nějaký bakteriální zánět a infekce – třeba potíže s ušima.

V některých případech fungují i babské rady, ale měli bychom vůči nim být obezřetní. Když teplota nepřesáhne třicet osm stupňů, je pro nás zdravá a lépe než chlad nám pomůže ponořit tělo do vany s horkou vodou – ale musí se z ní odejít hned, jak začne chladnout. Vhodné je vyvolat pocení, třeba aspirinem – kvůli žaludku ho nechat rozpustit na lžičce a až potom polknout.

Přesto je dobré nezapomínat na to, že se nám, pokud ji neléčíme, může vymstít. Reklamy občas doporučují „zázračné“ přípravky, ale moc na ně, stejně jako na všelijaké babské rady, nedejte. Zato očkování, které je jedinou spolehlivou ochranou, využívá jen zlomek populace. „Nechte se proti chřipce očkovat,“ doporučuje doktor Lubomír Šmuk.

Práce vám neuteče

Když je chřipka opravdu těžká, existují léky, po kterých se pacientovi přece jen uleví. Říká se jim virostatika a účinkují jen proti viru chřipky A. Podávají se i další léky, které viry sice nedokážou přímo zničit, ale znemožní jim napadat buňky a dál se tímhle způsobem množit. Nemocný je ale musí dostat nejpozději do 48 hodin od začátku prvních příznaků.

Velkou chybou je, že se mnoho lidí – zejména z kancelářských profesí – po pár dnech, kdy se jim udělá trochu lépe, se vrátí do práce s tím, že tam budou stejně jen sedět u počítače. Jenže každý organismus opravdu potřebuje nejméně týden klidu. A to nejen toho tělesného, ale také duševního. Přechodit chřipku, to je hazard s vlastním zdravím a následky mohou být tragické.