Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 22°C

V kempu bez starostí

22. července 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Kempování je u nás velmi oblíbené. Stovky domácností se každé léto vydávají se stany na nejrůznější tábořiště, do kempů a rekreačních středisek. Stan si můžete postavit u rybníka za vesnicí, nebo v luxusním stanovém městečku u moře. Ať už plánujete dovolenou v českých luzích a hájích, nebo výlet do exotiky, přinášíme vám několik tipů na to, jak si dovolenou pod stanem co nejvíce zpříjemnit.

Vezměte si s sebou koloběžku nebo kolo

Některé kempy by se vměstnaly na pozemek k vašemu domu, jiné mohou mít i desítky čtverečních kilometrů. Ve velkých kempech bývá dostatek místa na postavení rodinných stanů a karavanů, rozlehlá zázemí, koutky s atrakcemi pro děti, apod. Dostatek prostoru před stanem však také může znamenat dlouhé cesty do umývárny či na recepci. Abyste neměli nachozené desítky tisíc kroků ještě než vyrazíte na túru, vezměte si s sebou do kempu koloběžku či kolo. Jízdní kola a koloběžky usnadní a urychlí pohyb v areálu a navíc je můžete využít k podnikání výletů nebo k unavení neposedných dětí. Pro ještě pohodlnější dopravování do odlehlých míst kempu si můžete pořídit elektrokoloběžku.

Přenosná kempingová sprcha

Přesto, že je ve většině kempů dostupné sociální vybavení a každý se může pohodlně osprchovat v zázemí, je příjemné nemuset nikam chodit pokaždé, když si chcete umýt ruce nebo třeba opláchnout zeleninu. Přenosná solární sprcha je skvělým doplňkem vaší kempingové výbavy. Sprcha se velmi jednoduše používá. Díky černé barvě se voda v ní ohřívá, takže se můžete umýt teplou vodou, aniž byste museli chodit do vzdáleného zázemí.

Přibalte si přístřešek

Malé i velké skládací přístřešky oceníte především v případě, že kempujete delší dobu na jednom místě. Přístřešek zvětšuje obytnou plochu před stanem, může vás chránit před sluncem či deštěm, nebo poslouží jako setkávací místo. Jedete-li na dovolenou s rodinou, může posloužit jako propojovací prvek mezi více stany. Malý přístřešek si s sebou také můžete vzít třeba k vodě nebo na festival.

Osvětlení

Ačkoliv v kempech bývají lampy i další osvětlení, může se stát, že si stan postavíte na odlehlém místě, k němuž nepronikne ani paprsek světla. Různě velké svítilny je však mohou bez problémů nahradit. Různá intenzita svícení zaručí, že budete mít dostatek světla na hraní her nebo čtení, příjemné teplé světlo na povídání, nebo červené noční světlo, abyste trefili ze stanu ven. Některé svítilny mají integrované solární panely. To znamená, že si nemusíte dělat starosti s jejich napájením nebo s náhradními bateriemi, jednoduše je přes den necháte na slunci.

Pohodlí nade vše

Investujte do pohodlných kempingových židlí a křesel, nebo si s sebou vezměte houpací síť. Pokud necestujete se stanem v krosně, myslete na pohodlí. Vybírat můžete z různě vysokých židlí a stolů a z dalšího kempingového nábytku. Kromě základního vybavení si můžete pořídit také pohodlná kempingová křesla s opěrkami a polstrováním, podnožky, lehátka, nebo třeba kempingové skříně či propracované kapsáře. K uložení oblečení i sportovního a kempingového vybavení jsou ideální plastové boxy nebo jiná úložná řešení.

Zůstaňte ve spojení

I když se v dnešní době stále častěji chceme odpojovat od digitálního světa, často se mu nelze vyhnout. Někdy je prostě nutné zůstat ve spojení. Abyste nemuseli čekat ve frontě na zásuvku, svítit svíčkami a učit se číst v papírových mapách, pořiďte si powerbanku nebo kempingový solární panel. Díky akumulátorům, powerbankám a nabíjecím stanicím se nebudete muset starat o to, kolik procent má ještě baterie ve vašem mobilu, nebo kolik fotek stihnete vyfotit, než se vám vybije foťák. Některé stanice a generátory jsou určené k současnému nabíjení několika zařízení.

Dodržujte pravidla a respektujte ostatní

Abyste si vy i ostatní obyvatelé kempu mohli naplno užívat odpočinek, snažte se dodržovat (nepsaná) pravidla kempování. Uklízejte po sobě, nehlučte a ani jinak neobtěžujte ostatní. Snažte se chovat tak, jak byste chtěli, aby se ostatní chovali k vám a užijete si skvělou letní dovolenou!