Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aktivní dovolená pro všechny

18. března 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Sotva začalo svítit slunce, už začínáte plánovat letní dovolenou? Ať už se chystáte vyrazit sama nebo s celou rodinou, máme pro vás tipy na netradiční sportovní aktivity, které můžete vyzkoušet s dětmi, s přáteli nebo na vlastní pěst.

Chystáte se za sluncem a nechcete se týden válet na pláži, ale představa nepřetržitého sportování vám nahání husí kůži? Vyzkoušejte na dovolené netradiční sportovní aktivity, které vám zpříjemní odpočinek a zároveň vás nepřipraví o veškerou energii. V rekreačních střediscích, v přímořských resortech i horských oblastech je čím dál tím častěji možné vyzkoušet nejrůznější netradiční sportovní aktivity. Ať už jste nadšený dobrodruh toužící po adrenalinových zážitcích, nebo si jen chcete zpestřit den něčím neobvyklým, můžete vyzkoušet některý z nepřeberného množství zajímavých sportů.

SUP

SUP není žádný pták. Jedná se o zkratku anglického názvu Stand Up Paddleboard. Paddleboarding je mladý vodní sport, který si získal zaslouženou oblíbenost u uživatelů všech věkových skupin. Jak už název napovídá, při tomto sportu většinou stojíte na nafukovacím prkně, které vám umožňuje plavit se po jezeře, moři či oceánu. Můžete se účastnit soutěží či obeplouvat nedaleké ostrůvky, nebo se jen tak nechat unášet vodou a opalovat se. Paddleboardy mají ve většině případů velký objem a potažmo také vztlak, jsou tedy velmi stabilní a vhodné pro jednoho i více lidí. Paddleboard si můžete koupit nebo si jej na několik hodin či dokonce dnů vypůjčit.

Víc než jen házení s létajícím talířem

Discgolf je zábavná hra, kterou může vyzkoušet každý. Jeho pravidla vycházejí z klasického golfu, narozdíl od něj se ale při discgolfu netrefujete míčky do jamek, ale speciálními létajícími talíři do košů rozmístěných po hracím poli. Ke hře potřebujete pouze sadu disků a discgolfové hřiště. Jen v České republice je jich k dnešnímu dni více než 100 a jejich počet stoupá. Hřiště může být v lese, v městském parku nebo třeba na nepoužívaném letišti. Cílem hry je trefit se diskem do koše na co nejmenší počet hodů. Podobně jako u tradičního golfu má každá jamka par. Tedy číslo, které představuje ideální počet hodů potřebných k dokončení a zasažení cíle. Discgolf mohou hrát jednotlivci i skupiny. Díky jednoduchosti pravidel je ideální pro hráče všech věkových kategorií a úrovní dovedností. Vezměte rodinu nebo přátele a vyražte si protrénovat mušku.

Slackline

Slackline nebo také lajna je několik centimetrů široký popruh, který je pomocí systému kladek a dalšího vybavení vypnutý mezi dva pevné body. Chození po slacklině asi nejvíce připomíná provazochodectví. Narozdíl od provazochodců ale „lajneři“ nepoužívají balanční tyče ani jiné pomůcky. Ve světě slacklinerů existují dvě základní disciplíny. Na lajnách se totiž buďto chodí, nebo skáče. Slackline na chození je užší a může být méně napnutá. Její délka se může pohybovat od několika metrů až po kilometr a více. Lajna na skákání, nebo lépe trickline, je širší a pevněji vypnutá. Sportovci na ní předvádějí nejrůznější skoky, salta a triky, k jejímu ovládnutí jsou však nutné roky praxe a pravidelného trénování. Abyste si mohli vyzkoušet, jaké to je, stačí vám ale pořídit si krátkou amatérskou slackline, kterou vypnete na zahradě nebo na pláži. Klíč k úspěchu je jednoduchý. Zkoušejte to. Choďte, padejte, bavte se. Pokud vás slackline zaujme, můžete se zúčastnit některého z mnoha kurzů a workshopů.

Objevujte krásy světa na kole

Chcete-li procestovat co nejvíce míst za co nejméně peněz, ideálním způsobem je pořídit si kolo. Na dovolenou si s sebou můžete vzít své vlastní, nebo si nějaké půjčit v místní půjčovně. Pokud máte zdravotní problémy, potřebujete překonávat větší vzdálenosti, nebo vám cyklistika připadá příliš náročná, ideálním řešením pro vás může být pořízení elektrokola. Kolo s elektromotorem totiž zaručí, že téměř bez námahy ujedete desítky kilometrů rovinatým i zvlněným terénem. Elektrokola se v poslední době těší stále větší oblibě. Nejen že usnadňují udržování aktivního životního stylu, zároveň také přispívají v ochraně životního prostředí i ke zjednodušení a zrychlení dopravy ve městě i v přírodě. Pokud máte na dovolené ubytování daleko od centra a potřebujete se často přemisťovat, můžete si pořídit také elektrokoloběžku. Snadno a rychle se dostanete na nákup nebo na posezení s přáteli a nebudete závislá na ostatních nebo na městské hromadné dopravě.

Seznam toho, co můžete na dovolené, o víkendu, nebo třeba doma po práci vyzkoušet tady zdaleka nekončí. Pokud hledáte nový koníček nebo prostě chcete poznávat nové lidi a aktivity, nic vám nebrání. Zapište se na lekci jógy v parku, běžte na střelnici, vyražte hledat kešky nebo třeba rovnou skočte z letadla s padákem. Představivosti se meze nekladou, objevujte svět a nenechte se odradit přáteli ani brzdit vlastním strachem.