Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kralujeme Evropě: máme nejvíc domácích mazlíčků

23. února 2022 | 07:59

Češi patří mezi největší milovníky zvířat, to je známá věc. Chováme nejen pejsky a kočky, ale také králíky a různá exotická zvířata. Ročně za ně vydáme spoustu peněz a jsme pro ně ochotni obětovat řadu věcí. Třeba přestat kouřit cigarety.

V evropském žebříčku držíme prvenství nejen v pití piva, ale patříme také k rekordmanům v podílu domácností, které obýváme spolu se psy a kočkami. Ty byste našli v téměř polovině českých domácností. Koronavirová pandemie navíc zvýšila zájem o pořízení domácího mazlíčka. Během pandemie covidu jsme vzali útokem útulky a 22 % českých rodin pořídilo chlupatého kamaráda právě tam, nebo poskytlo domov nalezenci. Pandemie ovšem nebyla jen ve znamení poloprázdných útulků a většího nárůstu pejskařů, ale přibylo i majitelů koček. Dřív byl poměr majitelů psů k majitelům koček 95:5 a dnes je to 90:10.

Video se připravuje ...
Čtyřnozí mazlíčci královny Alžběty. Toto jsou její milovaní psi • VIDEO: Videohub

Zdraví nade vše

Ruku v ruce s tím se také zvýšil prodej krmiv, ale i zvířecích pelíšků a dalších potřeb pro zvířata. Jednoduše pro ně chceme jen to nejlepší. Podle aktuálního výzkumu na téma znalosti Čechů o negativech dopadu kouření na domácí mazlíčky jsme dokonce ochotni kvůli jejich zdraví zahodit cigarety. Nejčastěji sdílí domácnosti s českými kuřáky psi – mají je dvě třetiny z těch, kteří vlastní domácího mazlíčka. Polovina má pak za „parťáka“ kočku. Téměř 15 procent kuřáků chová doma hlodavce. A relativně častými společníky jsou také exotičtí ptáci (10 procent). Přitom 40 procent z nich netušilo, že může mít kouření negativní vliv na zdraví jejich mazlíků. Tváří v tvář informacím o rizicích pasivního kouření pro naše domácí mazlíčky jsme však ochotni udělat změnu. Dobrá zpráva je, že 34 procent dotázaných kuřáků považuje negativní dopad kouření na zdraví zvířete za důvod, proč by se pokusili přestat kouřit cigarety.

Cigareta při venčení

S kouřením cigaret se často pojí i rituály, které kuřákům, kteří se snaží přestat, chybí a znesnadňují jim odvykání. U pejskařů je takovým rituálem venčení spojené „s cigárkem.“ Tři čtvrtiny pejskařů-kuřáků při procházce s pejskem totiž kouří. Jedna třetina přiznává, že je to rituál, který k venčení neodmyslitelně patří. Kvůli dopadům na zdraví svého čtyřnohého kamaráda by 40 procent kuřáků cigaret raději přešlo na méně rizikové bezdýmné alternativy jako je například IQOS.„Bohužel, rituál venčení pejsků s cigaretou v ruce posiluje závislost na kouření a nikotinu. Venčení se často stává i výmluvou pro opouštění domácnosti v situacích, kdy hrozí nepříjemný konflikt. Podobně jako káva nebo alkohol, i procházka se psem může spouštět potřebu zapálit si. Obvykle je dospělý kuřák beze svědků a kouření si tak může užít. Jako kompromis je možné přejít v současnosti na méně škodlivé alternativy výrobků na principu nahřívaného tabáku nebo elektronické cigarety. Kuřák se závislosti na nikotinu ale úplně nezbaví. Může to však být první krok a signál toho, že změna je možná,“ říká Mgr. Boris Štepanovič, psycholog a psychoterapeut.

Mazlíčci v číslech:

Ze statistik Evropské organizace pro výrobce průmyslových krmiv pro domácí mazlíčky (FEDIAF) z r. 2020 vyplývá, že v počet chovaných psů v České republice je 2 200 000, 1 120 000 koček a 70 000 papoušků. Poměrně hojné zastoupení mají i malí savci, například králíček, kterých se v ČR chová 170 000. Ze statistik FEDIAF dále vyplývá, že 41 % domácností v ČR vlastní alespoň jednoho psa a 22 % domácností vlastní alespoň jednu kočku.

Nepříliš obvyklí mazlíčci:

V Česku se jako domácí mazlíček chová také skunk nebo fretka, miniprasátko, ježek, šnek nebo tzv. vodní dráček, obojživelník axolotl mexický, který dorůstá až do délky 35 centimetrů.

Autor: REDAKCE