Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak na jarní úklid

21. května 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Jaro už pomalu vystrkuje růžky a s jeho nástupem přichází také chvíle jarního úklidu. Pravdou je, že větší úklid si čas od času zaslouží každý byt a nemusí to vždy být zrovna na jaře. Právě jarní období nám ale s prvními paprsky slunce přináší novou energii po dlouhé zimě, která pomůže popostrčit i ty největší lenochy. Jak zvládnout generální jarní úklid s grácií a tak, abyste svůj byt nezanechali ve větším nepořádku, než před úklidem? Pojďme se na to podívat.

Jak na jarní úklid, který zvládnete levou zadní

Sepište si úklidový seznam

Lámete si hlavu a nevíte, kde začít? Pak začněte seznamem věcí, do kterých se chcete pustit. Pokud máte pocit, že toho na vás bude příliš, začněte prostě odškrtávat položky postupně. Rozhodně nemusíte celý jarní úklid zvládnout za jediné odpoledne. Díky seznamu budete mít přehled o tom, jak vám jde práce od ruky. Určitě do úklidu neváhejte zapojit celou rodinu a práce na seznamu si rozdělte. A těšte se na to, až s pocitem dobře odvedené práce položky postupně odškrtáte.

Ještě předtím, než se pustíte do úklidu, projděte si svůj seznam a čisticí prostředky v bytě. Máte pytlíky do vysavače, čistič na okna a dostatek hadrů a houbiček na uklízení? Raději vše zkontrolujte na začátku, než abyste v průběhu úklidu neustále museli odbíhat na nákup.

Vyházejte skříně, šuplíky a úložné systémy

Nejprve přijdou na řadu úložné prostory. Vyházejte ven oblečení, vyndejte šuplíky a další „skladiště“. Možná se budete divit, co všechno se pod věcmi schovává!

Potrhané a onošené oblečení bez milosti vyhoďte. Zbavte se také nepadnoucího a nenošeného oblečení, které jste na sobě měli jednou či dvakrát a od té doby jen zabírá místo. Nové a zachovalé kousky můžete darovat třeba kamarádce nebo na charitu.

Stejně postupujte v dalších částech bytu. Rozbitých, nepoužívaných a prošlých věcí se zbavte. Předtím, než je vrátíte na místo, všechny věci důkladně otřete a složte. Úložné prostory vymyjte a utřete v nich prach. Protříděné věci skládejte až do čistých úložných systémů.

Zbavte se zimy a přivítejte léto

Až budete skládat věci zpět do čistých polic, dejte si stranou hromádku sezónních věcí, na které teď přes půl roku nesáhnete. Zimní oblečení dejte do krabic a uložte na tmavé a suché místo. Přeskládejte také botník a na policích, které často používáte, udělejte místo pro letní boty.

Pořádek v kuchyni pro radostnější vaření

Asi největší práce vás čeká v kuchyni. Protřiďte spíž, vyhoďte prošlé potraviny a dbejte na to, abyste každou potravinu skladovali tak, jak to má nejraději. Správné skladování je základ dobré spižírny s dlouhou trvanlivostí umístěných produktů.

Pak už se můžete vrhnout na všechny spotřebiče, které se časem zanesou i té nejčistotnější hospodyňce. Vydrhněte sporák, troubu a digestoř, protřiďte a vymyjte lednici a myčku nádobí a ani tady nezapomeňte na šuplíky. Odměnou vám bude čistá a nádherně voňavá kuchyň.

Nezapomeňte na koupelnu

Úklid koupelny pravidelně provádíte při běžném úklidu bytu, v rámci jarního úklidu domácnosti si ale můžete posvítit také na spotřebiče a místa, která není potřeba čistit tak často. Mrkněte se na zoubek pračce a sušičce a proberte své kosmetické produkty. V čisté a voňavé koupelně se budete cítit mnohem pohodlněji.

Dotáhněte to do konce

Jak si lépe posvítit na dobře odvedenou práci než světlem z čistě umytého okna? Kromě samotného okna nezapomeňte také na žaluzie, okenní parapety a vyperte záclony a závěsy. Při té příležitosti vyvětrejte a prožeňte domácností čerstvý vzduch.

Vytírání podlahy si nechte až na samý konec. Pak už se jen můžete s úlevou svalit na gauč, obdivovat plody vlastního úsilí a mít pocit, že máte doma skutečně čisto.

Jak na úklid bytu, který vydrží

Máte obavy, že uplyne sotva týden a byt bude vypadat, že se v něm vůbec neuklízelo? I pro takovou situaci máme řešení. Základem je správná organizace a být při úklidu opravdu důslední. Nejdéle si byt udržíte organizovaný a čistý s pomocí spolehlivého úložného systému, ve kterém každé věci přidělíte své místo.

Věci, které nemají pevné místo, se často válí po bytě a jsou zdrojem nepořádku. Ve spolehlivém úložném systému budete mít po jarním úklidu přesný přehled o tom, co a kde se v nich nachází. Stačí jediný pohled do spíže, sklepa či skříně a hned víte, kde hledat to, co právě potřebujete.

Často řešíte reorganizaci uskladnění sezónních produktů, oblečení a dalších věcí? S rychlou reorganizací vám nejlépe pomůže systém s nastavitelnou výškou desek. Šetřete čas a už při úklidu se připravte na to, že v zimě znovu nastane čas vytáhnout lyžáky a tlusté teplé bundy. Dejte si věci, které používáte za stejným účelem, na jedno místo a ideálně je označte štítkem. Až na ně dojde, budete připraveni.