Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jaká vína pít v jarních dnech?

4. dubna 2017 | 13:14
Prezentace klienta |

Jaro už zaklepalo na dveře, máme lepší počasí, sluníčko začalo ohřívat půdu i nás, lidem se všeobecně zlepšuje nálada, odhodili jsme těžké kabáty a odlehčujeme šatník. Zapomeňme tedy na chvíli i na těžší červená vína a pojďme se podívat na vína, která se pro jarní degustování hodí mnohem lépe. A ať to má šmrnc, podíváme se na Francii.

Ještě stále jsou k mání ústřice, začínáme mnohem více jako hlavní chod preferovat různé saláty a zeleninu. Například k těmto pokrmům se velmi dobře hodí Picpoul de Pinet, pocházející z malého francouzského městečka Bouzigues, ležící v regionu Languedoc-Roussillon. Je to lehčí, chuťově kulatější víno, které má krásnou mineralitu a ovocitost. Pokud byste si ho nechtěli vychutnávat samotné, tak zvolte quiche, předkrmy z mořských plodů, slávky anebo skvělou mušli Svatého Jakuba a nespletete se.

Jaro se nese také ve znamení růžových vín, a proto vám mezi prvními doporučujeme také víno Le Petit Gascoûn Rosé z vinařství Les Freres Laffitte, nacházející se v jihozápadní Francii, ve vinařské oblasti Côtes de Gascogne. Je to přesně to pravé víno pro krásné slunečné dny. Výborně se hodí k rybám, k salátům, velmi dobře se snoubí i s grilovaným masem. Pozor! Navzdory tomu, že je to víno růžové, není Le Petit Gascoûn Rosé rozhodně jenom letní pití. Naopak, toto víno vám pozvedne náladu celoročně.

Dalším doporučením by mohl být Alsaský Riesling Lieu-dit Mühlforst, ročník 2016, z vinařství Cave de Ribeauville. Mimochodem, tradičně velmi dobře jsou alsaská vína zastoupené v nabídce pražské Brasserie La Gare. Riesling Lieu-dit Mühlforst je příjemně kořeněné víno, minerální a krásně svěží. Perfektně se snoubí s králíkem a drůbeží. Například salát z čekanky s kuřetem a k němu toto víno – poezie. Neprohloupíte, ani když toto víno snoubíte s telecí ledvinkou anebo králičí ledvinkou na hořčici. Vnitřnosti všeobecně tomuto vínu velmi sluší.

Pro milovníky červených vín, ale nakonec jedno jarní doporučení přidáme také. Château de Montfaucon, jedno z nejstarších vinařství v oblasti Vallée du Rhône, u řeky Rhôny, jak název napovídá, vyrábí opravdu nádherná vína. Příkladem pro jarní degustace je jeho červené víno Chateau de Montfaucon Côtes du Rhône, ročník 2014. Je středně těžké, má jemnou tříslovinku a v chuti tohoto lehce kořeněného vína naleznete ovocné tóny bobulovin, například ostružin či borůvek. Výborně se hodí k paštikám, uzeninám, ke steakům připravovaným na grilu a podávaným bez výrazné omáčky. Ovšem toto víno je skvělé i pro samostatné vychutnávání, oslavu, že jaro je konečně tady.

Všechna zmíněná vína naleznete v nabídce pražské Brasserie La Gare a právě tam si je také můžete vychutnat i s různými pokrmy.

Související články