Kouzlo cideru tkví především v tom, že představuje skvělou alternativu zvlášť pro horké letní dny, a to i díky svému nízkému obsahu alkoholu. Ale vychutnat si ho samozřejmě můžete po celý rok. Ne úplně spravedlivě se o cideru hovoří jako o „ženském“ pitím. Konzumenty, kteří na něj nedají dopustit, si totiž našel jak mezi ženami, tak i muži. A vězte nebo ne – před pár lety ho téměř nikdo u nás neznal.
A přitom se jedná o velice oblíbený nápoj, zejména Angličanů a Francouzů. Obě strany se dodnes přou, kde vznikl ten úplně první. Cider prý dokonce podával svým námořníkům kapitán James Cook při své plavbě na Tahiti v roce 1768, aby je chránil proti kurdějím, nemoci způsobené nedostatkem vitamínu C. A nyní se jedná o nejrychleji rostoucí kategorii mezi alkoholickými nápoji. Důkazem toho je i Royal Dog Cider, český cider z moravských jablek, který v letošním roce dobývá prodejní pulty.
Nevíte, co budete pít? Zkuste cider!
Jablečný Royal Dog Cider chutná při grilovačkách nebo zahradních party, na které se ideálně hodí plechovkové balení. Vychutnáte si ho ale i ve chvílích domácích pohody nebo při setkání s přáteli. Představte si, že je příjemně teplé odpoledne a vy se máte sejít v restauraci na zahrádce s vašimi přáteli. Co si asi tak objednáte k pití? Všechny alkoholické nápoje ve vysokých teplotách mají sklon tzv. „lézt do hlavy“ a poslední o co stojíte, je probudit se ráno s bolestí hlavy. A právě pro tuhle chvíli je tu ledově vychlazený cider, který přináší kýžené přírodní osvěžení a nižší obsah alkoholu než má například víno, k němuž představuje vhodnou alternativu. I když samozřejmě i zde platí, že pít se musí umírněně a s rozumem!
Není cider jako cider
Když vybíráme cider, měli bychom sáhnout po takovém, který je osvěžující, jemně perlivý a hlavně přírodní. Neměl by obsahovat žádná umělá barviva, sladidla ani lepek. Přesně to splňuje Royal Dog Cider, který vzniká ve spolupráci s moravskými sadaři, kteří pro cider vybrali ty nejlepší odrůdy jablek. Právě ty mu dodávají jedinečnou a šťavnatou chuť. První místo v soutěži PIVO ČR 2017 v kategorii ciderů, je toho důkazem. A navíc skvělý tip pro všechny kuchaře, kuchařky a milovníky dobrých jídel – cider využijete i v kuchyni, je úžasný na podlévání masa, do rizota místo vína, anebo do francouzských omáček. Tak s chutí do toho.