A čím můžete zpestřit velkolepou novoroční tabuli?
Jednohubky tučňáčci
Mrkev umyjte (neškrábejte) a uvařte téměř do měkka (cca 15 minut).
Po uvaření ji oloupejte a nakrájejte na celkem silné plátky. Z plátků vykrojte trojúhelníčky – to bude základ tučňáčků. Z vykrojených trojúhelníčků udělejte dva menší – to budou zobáky.
Velké olivy podélně z jedné strany rozkrojte (nedokrajujte) a vnitřek naplňte tvarohem. Tvaroh rozmíchejte s pepřem. Česnek oloupejte, vylisujte lisem na česnek, přidejte do tvarohu a znovu zamíchejte. Všechny velké olivy naplňte tvarohem. Do otvoru menší olivy vložte malý trojúhelníček z mrkve a vytvořte zobák – vše spojte párátkem (pořadí: mrkev, oliva plněná tvarohem a malá oliva).
Z červeného pepře a petrželky vytvořte každému tučňáčkovi mašličku. Ze sýru camembert odkrojte z obou stran bílý povrch (v tloušťce cca 0,5 cm) a vykrojte z nich kry, na které připíchněte tučňáčky. Potom z makaronů vytvořte vlny a z bílého tuřínu vykrájejte ryby na dozdobení.
Věci, které budete potřebovat.
100 g smetanového tvarohu
10 velkých černých oliv
10 malých černých oliv
1 stroužek česneku
1 mrkev
na ozdobení: červený pepř, zelená petrželka, 1 balení sýru camembert, bílý tuřín, vařené tenké makarony
koření: čerstvě mletý pepř
Jak zdobit nápoje?
1) Z jednotlivých druhů ovoce vykrájejte formičkami na cukroví různé tvary.
2) Potom každý nařízněte do poloviny nožem. Naříznutí usnadní nasazení ovoce na sklenku.
3) Nožem na zdobení nakrájejte kůru limetky na tenoučké plátky.
4) Limetku rozkrojte na 8 dílků. Do sklenek nalijte nápoj, ozdobte je nakrojeným ovocem na okraji sklenky tak, abyste ovoce neroztrhli. Nakonec přidejte barevné slámky a lístky čerstvé máty nebo meduňky.
Věci, které budete potřebovat.
1 pitaya
1 plátek čerstvého ananasu
1 plátek melounu
1 kiwi
1 fík
1 kaki
1 limetka
několik lístků čerstvé máty nebo meduňky
formičky na cukroví
nůž na zdobení
Šampaňská pěna
Dezert pouze pro dospělé! I když obsahuje pouze malé množství šampusu, přece jen je jeho chuť výrazná. Pěna podávaná ve vysokých sklenicích vypadá jako elegantní drink. K ozdobení můžete použít šlehačku, jahody, nastrouhanou bílou čokoládu nebo stejně jako já maliny a zlaté sypání. Pěna ale vypadá krásně i bez zdobení!
Želatinu zalijte 50 ml šampusu a ponechte stranou.
Ve větší misce šlehejte žloutky s cukrem po dobu cca 5 minut, až vznikne téměř bílý, nadýchaný krém.
Misku postavte na vodní lázni, dolijte zbývající šampus a za stálého šlehání ohřívejte, až hmota zdvojnásobí svůj objem a začne houstnout.
Sejměte misku z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte, pak nechte stranou.
Do horké vody vložte mističku s namočenou želatinou a počkejte, až se želatina rozpustí. K želatině přidejte trochu vaječného krému, zamíchejte a poté spojte se zbytkem hmoty.
Ušlehejte ze smetany tuhou šlehačku. Opatrně přidávejte lžicí ke zbytku surovin a jemně míchejte, až se všechny ingredience spojí.
Hotovou směs rozdělte do skleniček a odložte do lednice, aby hmota ztuhla.
Dezert ozdobte např. čerstvými malinami a zlatým sypáním.
Věci, které budete potřebovat.
4 žloutky
200 ml šampusu
100 g cukru moučky
9 g želatiny
250 ml smetany na šlehání
čerstvé maliny
zlaté sypání
Více inspirace pro velkolepou novoroční oslavu najdete zde