Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak vybrat kvalitní postel?

17. listopadu 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

V posteli strávíme třetinu života, a proto je důležité, aby byla vyrobena z nezávadných materiálů, snadno se udržovala a byla dostatečně odolná. Základem je vhodně zvolená matrace, rošt i rám postele. Právě rámu postele se budeme v tomto článku nejvíce věnovat.

Jaký je tedy ideální materiál?

Abychom dostali odpověď, nejdříve si musíme položit otázku: „Co od postele očekáváme?“
Odpověď je jednoduchá: pevnou konstrukci, která se nerozvrže, snadno se ošetřuje, nedrží se v ní prach ani roztoči a je ze zdravotně nezávadných materiálů. Všechny tyto výhody mají postele z masivu.

Autor: komerční prezentace

Které materiály jsou naopak nevhodné?

V posteli trávíme mnoho času, proto je třeba vyvarovat se zdraví škodlivým a obtížně udržovatelných materiálům. Mezi nebezpečné látky patří i hodně používané lamino nebo dřevotříska, z nichž se může uvolňovat formaldehyd. Jde o močovino-formaldehydové pryskyřice, které v případě dřevotřísky slouží jako lepidlo. Formaldehyd dráždí dýchací cesty a oči, ve vyšší koncentraci může vyvolávat bolesti hlavy až nevolnost.
Dalším častým zdrojem je textil, který musí být u nábytku nehořlavý, což často zajišťují halogenderiváty s obsahem chloru nebo bromu. Čalouněné postele, které jsou v kombinaci látky a vyměkčující molitanové vycpávky, se velmi těžko ošetřují od prachu a roztočů. Stejně je tomu i se stále populárnějšími Box Springry, které se často odvolávají na použití přírodních materiálů. Kvůli své čalouněné konstrukci mají velmi omezenou životnost a navíc materiály, jako jsou koňské žíně, jsou bohužel i přes jakékoliv ošetření nepříjemně cítit.

Autor: komerční prezentace

Přírodní materiály – cesta ke zdravému spánku

Přírodním materiálem, vhodným pro výrobu postelí, je určitě dřevo. Aby se konstrukce za krátký čas nerozvrzala, doporučujeme listnaté tvrdé dřeviny – buk, dub, javor, jasan nebo břízu. Kvalitní masivní materiál zaručí dlouhou životnost, vysokou odolnost a zdravotní nezávadnost. Aby byla zdravotní nezávadnost dřevené postele úplná, doporučujeme přírodní povrch, takový, jako například používá český výrobce Postelia. Jde o 100% přírodní povrch v kombinaci oleje, vosku a pryskyřice. Tento povrch se velmi snadno udržuje a nedrží se v něm prach ani roztoči.

Krásná i praktická

Dřevěná postel, to je kus přírody ve Vaší ložnici, který dokáže mít i praktické využití. Velmi často se kombinuje postel z masivu s úložným prostorem, toto spojení nabízí velký prostor pro uskladnění věcí nejenom v bytech, ve kterých není dostatek odkládacích prostor. Úložných prostorů je několik druhů, klasické výsuvné šuplíky dnes velmi často nahrazují úložné prostory s přístupem pomocí výklopného lamelového roštu.

Autor: komerční prezentace

Jakou zvolit velikost?

Nejprodávanějším rozměrem je u dvoulůžka 200x180, nabízí dostatek pohodní pro dva, ale pokud máte dostatek prostoru, doporučujeme rozměr 200x200. Naopak při menších rozměrech ložnic jsou běžné rozměry 200x160 nebo 200x140. Standardní délka lůžka je 200 cm, ale u větších uživatelů doporučujeme prodloužené délky 210 a 220 cm. Pro výběr délky platí pravidlo, že by měla být o 15 cm delší, než je výška postavy uživatele.

A kde kvalitní postele z masivu koupit?

Nejvýhodněji ji pořídíte přímo od výrobce. Doporučujeme, navštívit stránky spíme.cz, internetový obchod českého výrobce Postelia. Pokud si postel zatoužíte vyzkoušet, navštivte prodejny Postelia, které naleznete ve městech Praha, Brno, Plzeň a Tábor.