Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Barvy a jejich tajemství. Znal je již Pierre de Coubertin?

12. července 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

S každou přicházející olmypiádou, a ani ta v Riu nebude výjimkou, si rádi připomínáme pravý význam moderních olympijských her. Původní ideou bylo spojení všech národů. V přeneseném slova smyslu na tento odkaz navazuje i kampaň společnosti Procter & Gamble Děkuji, maminko, která se snaží spojovat všechny maminky světa. Vedle poselství míru je zde i symbolika barev. Znáte ji?

Kruhy míru

Když v roce 1914 na olympijském kongresu poprvé zavlála olympijská vlajka a posléze v roce 1920 na prvních olympijských krách v belgických Antverpách, rozhostil se mezi všemi pocit naděje a štěstí. Vlajka stejně jako novodobé olympijské hry představovaly a představují myšlenky jejich zakladatele, barona Pierra de Coubertina. Ideály míru, spojení národů bez jakékoli diskriminace se stejnými právy vyvolávaly v lidech po první světové válce pocity nadšení. Dnes se bohužel jejich pravý význam ztrácí trochu v překladu. Barevné kruhy na vlajce tedy prezentují spojení pěti kontinentů, ale pro žádný z nich není určena konkrétní barva. Slovy barona de Coubertina: „Tato podoba je symbolická; reprezentuje pět kontinentů spojených olympijskou myšlenkou, přičemž těchto šest barev (i s bílým pozadím) se objevuje na všech národních vlajkách současnosti.“

Autor: Shutterstock.com

Význam barev

Barvy na olympijské vlajce se skutečně objevují na všech vlajkách různých zemí. Každá z těchto barev má ale skutečně svůj význam. Věděli jste, že pomocí barev můžete vyjadřovat svou náladu, pocity i sebevědomí? Co dáváte světu najevo, když si obléknete:

Bílou – Stejně jako podklad na olympijské vlajce, tak i bílé šaty prezentují čistotu. Žena, která si oblékne bílé šaty, vytváří o své osobě dojem nevinnosti. Výhodou bílé barvy je snadné kombinování s ostatními barvami. Kromě nevinného obrazu může ale bílá působit i vznešeně. 

Autor: archiv firem

Modrou – co cítíte, když upřete zrak na oceán, nebo oblohu? Zvláštní klid. Přesně tuto moc má modrá barva. Oblek laděný do této barvy vyvolává dojem spolehlivosti a důvěry. Modrá navíc nepůsobí křiklavě a neupoutá tak nechtěnou pozornost.

Žlutou – Sluníčko, pampeliška, slunečnice… Vše v žluté barvě dokáže zvednout náladu a rozsvítit den. Žlutým oblečením tak zaženete všechny chmury a vylepšíte den i ostatním.

Autor: Shutterstock

Černou – Tmavá barva, konkrétně černá, vyvolává pocit vážnosti, serióznosti. Po černé barvě často volají formální a oficiální příležitosti. Je tedy spojována s příležitostnou elegancí, ale i tajemností.

Zelenou – Pokud toužíte po zklidnění a relaxuj, pak oblékněte cokoli zeleného. Tato barva působí uklidňujícím dojmem stejně jako v přírodě sytě zelené lesy a louky.

Červenou – Pokud jste energická a živelná, pak je vaší barvou červená. Rudé šaty jsou navíc nejsnazším prostředkem, jak zaujmout mužské pohlaví. Ženám totiž červená dodává sebevědomí a smyslnost.