Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

5 tipů, jak vybrat dětský tábor

10. června 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

S láskou, s úsměvem na tváři a někdy i se slzou v oku, to když si vybavíte svou první lásku, vzpomínáte na svá dětská léta a především na prázdniny strávené na dětském táboře. Byly to ty nejlepší chvíle z celého léta. Luštili jste různé šifry, lítali po lese, naučili se nejrůznější triky pro táboření a k odpočatým rodičům jste se vrátili celí rozdivočelí. Dnes bohužel spousta rodičů kvůli špatným zkušenostem od táborů upouští. Dáme vám 5 tipů, jak vybrat dětský tábor, aby na chvilky na něm vzpomínaly vaše děti stejně jako vy.

Přihlášením dítěte na tábor mu poskytnete prostor pro navázání nových přátelství a třeba i objevení toho, co ho skutečně baví. Jedná se o přínosnou zkušenost, při které si dítě poprvé uvědomí, že je pro život nezbytná také odpovědnost a sebekázeň. Drobné odloučení od rodiny mu navíc umožní uvědomit si důležitost rodinného zázemí a tím i lásku, kterou k vám cítí. A věřte, že vám ji jednou vyjádří stejně dojemně, jako olympionici v tomto emotivním videu ke kampani „Děkuji, maminko“ společnosti Procter & Gamble.


Důvěryhodnost a kvalifikace

Abyste se vyhnuli nepříjemným zkušenostem a vaše ratolest neprosila s brekem o odvoz z tábora, je třeba vybírat z nabídky dětských táborů s největší opatrností. Velkou pozornost je třeba věnovat provozovateli a organizátorovi akce. Pokuste se najít co nejvíce informací, nečerpejte jen z reklamních letáků nebo z webovek společnosti., tam se většinou snaží vše vychválit, ale realita může být jinde. Dobré je si přečíst recenze rodičů, z těch je možné vyfiltrovat objektivní informace. Nejlepší je samozřejmě rozhodnutí na základě doporučení vašeho známého, což není vždy možné. Rozhodně využijte možnosti zeptat se na vše důležité provozovatele či hlavního vedoucího. Z jejich reakcí budete mít jasno. Důležitou roli hraje samozřejmě i kvalifikace vedoucích, pokud mají zkušenosti s vedením dětí, jaký k nim mají vztah, zda je dokážou motivovat a jsou dostatečně spolehliví. Až si vytvoříte celkový obrázek o organizaci, místě a vedoucích, bude vaše rozhodování o něco snazší. Neváhejte a věnujte těmto informacím dostatek času.

Autor: profimedia.cz

Názor dítěte

O tom, kam pojede dítě na prázdniny, by ze své pozice měl rozhodovat rodič, ale nezapomínejte, že váhu má i názor vašeho dítěte. Přeci jen bude na vybraném místě trávit čas on. Předložte mu nejužší výběr táborů (přijatelných místem, cenou a zmíněnou důveryhodností) a finální slovo nechte na něm. To platí pouze v případě, že je vaše dítě dost staré a ví, co by ho bavilo. Proč riskovat zkažené prázdniny na táboře zaměřeném na Star Wars, když vaše dítě nenávidí sci-fi.

Typ aktivit

Dalším důležitým faktorem, který pomůže vašemu rozhodnutí, je zaměření tábora. Mělo by odpovídat zájmům vašeho dítěte, jak jsme již naznačili v odstavci výše. Pokud doma máte malého nezbedu, zkuste vybírat z táborů se sportovním zaměřením. Rozdělení může být různé. Již v přihlášce můžete vyplnit hlavní sportovní zaměření dítěte, na výběr většinou máte z několika možností jako fotbal, volejbal, basketbal či aerobik. Vybraný sport pak bude hlavní náplní pobytu. Jindy se může věnovat vícero sportovním aktivitám. Jestli je vaše dítě spíše tiché a místo lumpáren dá přednost knize, nabízí se tábor s jazykovou výukou. Pro klidnější děti s duší umělce je zase vhodný tábor s výtvarným zaměřením a různými kreativními činnostmi. Dnešní možnosti jsou téměř neomezené, malý kovboj se může realizovat na jezdeckém táboře a herecký talent vašeho dítěte je možné rozvíjet pobytem na divadelním táboře.

Autor: profimedia.cz a archiv Blesku

Táborová hra

Nemusíte znát veškeré programu, v kolik je budíček, kdy je bodování chatek, ale správný tábor by měl mít připravenou celotáborovou hru. Ta většinou provází celý pobyt a ovlivňuje veškeré dění na táboře a často i ostatní soutěže a programy. Jednotlivé oddíly by měly být motivované a toužit hru vyhrát. Námět hry je většinou jasný již z názvu tábora. Kromě „celotáborovky“ by měl být program co nejvíce různorodý, obsahovat velký počet soutěží, sportovních her a rozvíjet dětské vědomosti i pohybové aktivity.

Co vše zahrnuje cena?

Cena tábora hraje jistě důležitou roli, ale neměla by být tím rozhodujícím faktorem. Jako rodič byste se měl přesvědčit o tom, co vše cena tábora zahrnuje. Správný tábor by totiž neměl vyžadovat žádné extra výdaje. V ceně by mělo být zahrnuté ubytování, stravování i například půjčovné sportovního náčiní. S organizátorem si upřesněte, zda cena skutečně tyto věci zahrnuje a zda je myšleno i na vstupy na hrady a zámky, do muzeí či na koupaliště. Nezapomeňte, že v ceně se odráží typ ubytování (chatky, stany, bungalovy atd.) i program tábora. Náklady tak mohou být různé. Je jen na vás a vašem rodinném rozpočtu, jaká cena je vysoká a jaká ne. Nebojte se na vše zeptat provozovatele či hlavního vedoucího. Pokud je v ceně zahrnuto i pojištění, neváhejte zjistit, na co se vztahuje. Na závěr se přesvědčte, zda je inzerovaná cena skutečně konečná a co vše obsahuje, abyste mohli případně počítat s dalšími výdaji.