Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vaše dítě – myslíte na jeho budoucnost?

13. května 2016 | 15:54
Prezentace klienta |

Pamatujete si ještě na šílený kolotoč zařizování, který předcházel tolik očekávanému okamžiku narození vašeho prvního miminka? Kočárek, postýlka, oblečky, autosedačka… I když se určitě shodneme na tom, že to za to stálo, přeci jenom si předem asi málokdo uvědomí, jak náročné to vlastně bude.  A to je přitom počáteční investice pouze zlomkem toho, co bude vaše miminko v následujících letech potřebovat. Podle statistik totiž průměrné české dítě do završení své plnoletosti stojí přes 2,7 milionu korun. Ne, nejedná se o překlep – vychovávat děti je opravdu náročné po všech stránkách.

Zajistit budoucnost není složité

Odhady statistiků ukazují, že finanční náročnost výchovy roste s postupem času. To je rozhodně výhoda, protože to znamená, že se na ni můžete předem připravit. V zahraničí je naprosto běžnou praxí, že rodiče svým dětem zakládají spoření už při narození. Jedná se vlastně o formu jakéhosi hygienického návyku – spolu se zdravotním pojištěním je potřeba myslet také na finanční nezávislost. U nás je mimořádně výhodná forma stavebního spoření, která má štědrou státní podporu a na rozdíl od některých investičních nástrojů je extrémně stabilní, takže se o peníze svých dětí nemusíte bát.  Peníze samozřejmě můžete použít i na jiné účely, ale je důležité mít rezervu, která případně mladému člověku výrazně usnadní start do života.

Co všechno bude potřebovat?

Podle Martiny Válkové, finanční specialistky Českomoravské stavební spořitelny, je u nás takto zodpovědná pouze asi čtvrtina maminek. „Většina lidí u nás bohužel stále ještě předpokládá, že se vše tak nějak vyřeší samo a o zbytek se postará stát. To už ale dávno není pravda. Zdraví, vzdělání, vlastní bydlení – to vše přispívá k lepšímu životu a to vše stojí peníze. Rodiče by každopádně měli počítat s tím, že tento trend se bude do budoucna rozhodně posilovat,“ vysvětluje Válková. Pokud tedy chcete, aby vaše dítě startovalo do života z předních příček, zkuste na jeho budoucnost myslet už dnes. A ne jenom myslet – důležité je především jednat.

Na finanční zabezpečení svých dětí nebo vnoučat myslete včas. Čím dříve začnete, tím jednodušší to bude.

Jako dlouhodobý produkt je mimořádně výhodné stavební spoření. Je spolehlivé a dotované státem.

Další podrobnosti najdete na www.cmss.cz.