Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kam na víkend: Vyrazte za dárky na jarmarky a trhy!

  • Užijte si vánoční atmosféry a pořiďte netradiční dárky.
    12. prosince 2014 | 06:00

    Adventní trhy se konají snad v každém větším městě. Vybrali jsme pro vás tipy pro předvánoční relax pro celou rodinu. Vyrazte na hrady a zámky, za designem nebo třeba do sauny.

    Skvost jižní Moravy - zámek Lednice - je nejnavštěvovanějším zámkem sezony.
    Autor: Ilustrační foto Blesk
    Skvost jižní Moravy - zámek Lednice - je nejnavštěvovanějším zámkem sezony.
    Autor: Ilustrační foto Blesk
  • Adventní jarmark – zámek Lednice – 14. 12. 2014

     

    zámek Lednice
    Autor: archiv

     

    Pokud se v tomto kraji budete pohybovat tuto neděli, určitě vyrazte na zámecký Adventní jarmark. Začíná v pravé poledne na zámeckém nádvoří a končí v 18 hod. velkým ohňostrojem. Mezi tím se můžete těšit na množství tanečních a hudebních vystoupení, na divadlo a samozřejmě na mraky stánků s lidovými řemesly a tradičními dobrotami.

     

  • Adventní trhy – broumovský klášter – 21. 12. 2014

     

    broumovský klášter
    Autor: archiv

     

    Tady na vás budou čekat příští neděli tradiční adventní trhy s ukázkou řemesel, regionálními výrobky a Ježíškovou schránkou, kam pro něj děti můžou hodit dopis. Takže jestli už máte napečeno a uklizeno, natáhněte kabáty a přijďte ochutnat místní svařák, medovinu, punč a laskominy všeho druhu. K zakoupení tu budou ručně vyráběné předměty z ovčí farmy, med, šperky, dřevěné hračky a mnoho dalšího. U dřevěného betlému bude hrát živá kapela vánoční koledy. A to není všechno. Mezi 10. a 15. hodinou bude možné zajít na prohlídku kláštera a od 18 hodin začne adventní varhanní koncert. 

     

  • Vyrazte na výlet lodí po Berounce – Středočeský kraj

     

    Berounkou na lodi
    Autor: archiv

     

    Poprvé v novodobé historii, a navíc v idylické době adventu od 12. do 21. 12. se můžete svézt lodí po Berounce. Po staletích se totiž podařilo obnovit nejstarší přívoz v Čechách, jehož existenci v roce 1158 dokládají dokumenty uložené ve Zbraslavském klášteře. Cestující z paluby lodi Kazín uvidí celé údolí Berounky od černošické lávky až k mokropeskému jezu. Čeká je čtyřicetiminutová vzrušující plavba dlouhá 6 kilometrů, kterou provází zasvěcený, poučný a přitom zábavný výklad kapitána. A že je o čem vyprávět a na co se dívat! Trasa přívozu vede pod skálou, kde podle pověsti stávalo staroslovanské hradiště Kazín, sídlo Krokovy dcery Kazi, podél bývalých černošických říčních lázní z roku 1908 a dalších pozoruhodných míst, odkrývá i tajemná zákoutí řeky, která z břehu zůstávají očím skryta.
    Přívoz Mokropsy – Černošice vyplouvá každý den od 12. do 21. 12. v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin z přístaviště Mokropsy. Více informací a jízdní řád na www.privozkazin.cz.

     

  • Adventní koncert – Horšovský Týn – 20. 12. a 21. 12. 2014

     

    zámek Horšovský Týn
    Autor: archiv
    V sobotu 20. prosince se budete moci vpravit do vánoční nálady při koncertu v Erbovním sále zámku. Začíná v 17 hodin a koledy si můžete zazpívat spolu s účinkujícími. O den později tu začíná na náměstí Staročeský vánoční jarmark a obdivovat budete moct i živý betlém. Na jarmarku vás budou čekat tradiční trhy spojené s prodejem vánočního zboží, kaprů, vánočních stromků, a to vše i s doprovodným hudebním a divadelním programem.

     

  • Udělejte si vlastní betlém – Praha-Řeporyje

     

    workshop betlémy
    Autor: archiv

     

    Tipem na originální aktivitu pro děti v době adventu může být Vánoční workshop, který se ve dnech 13. a 14. 12. uskuteční v nově zrekonstruovaných místnostech studia Bubec na Řeporyjském náměstí 1 (městská část Praha-Řeporyje). Pod vedením sochařky Ivany Hanzlíkové a grafika Daniela Sušky si děti vytvoří svůj originální kolorovaný betlém ze slámy a hlíny, který si budou moci odnést. Stejně jako netradiční vánoční ozdoby a dekorace z papíru a přírodních materiálů a malé dárky pro rodiče a příbuzné. Cena workshopu: 680 Kč – včetně použitého materiálu.

     

    Přihlásit se můžete zde.

     

  • DesignSUPERMARKET – Praha

     

    designsupermarket
    Autor: archiv

     

    Předvánoční designSUPERMARKET se hlásí o slovo. Osmý ročník tradiční prodejní přehlídky toho nejlepšího českého i zahraničního designu se bude konat od 11. do 14. 12. 2014 v prostorách Domu U Minuty. Festival zároveň představuje akci se společenským přesahem – plní funkci centra neformálního setkávání osobností designu s lidmi, kteří projevují zájem o současné kulturní dění a urban scénu. Klade si za cíl co nejzodpovědněji přiblížit design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů. Design je přitom prezentován v širším měřítku jako součást životního stylu každého jedince. Počet návštěvníků každoročně přesahuje 6000. Více na www.designsupermarket.cz.

     

  • Lázně na lodi – Praha

     

    lázně na lodi
    Autor: Rostislav Zapletal

     

    Relaxace v lázních na parníku s výhledem přímo na Hradčany. Takovou nabídku pro vás má každý víkend po dobu několika měsíců pražské Rašínovo nábřeží. Klasická finská sauna s kouzelným výhledem, relaxačním prostorem, šatnou, sprchou a jako bonus je připraven venkovní vyhřívaný bazének s teplou vodou pro odpočinek, relaxaci a rozjímání. Lázně budou na Náplavce v provozu pouze pár měsíců, proto neváhejte, přijeďte, vezměte si s sebou ručníky, prostěradla a žabky. Pro otužilce je připravena venkovní ochlazovací káď se sprchou, a kdo si troufne, bude se moci ochladit přímo ve Vltavě. Možná je on-line rezervace na webových stránkách lázní. Kapacita lázní je 20 osob. Více na laznenalodi.cz.

     

  • Dyzajn market – piazzeta Národního divadla – Praha

     

    Dyzajn market
    Autor: archiv

     

    Milé předvánoční setkání tvůrců a designérů, kteří představují originální, neotřelé a nápadité výtvory, se tradičně ponese v příjemném duchu. Spousta stánků naditých potenciálními designovými dárky, koledy, vůně svařeného vína, horká polévka, dětský koutek s vánočním workshopem, módní přehlídky, koncerty... To je přesně to, co vás vánočně naladí a dost možná i pomůže vyřešit nejrůznější vánoční dilemata.

     

    Více na dyzajnmarket.com.

     

  • Mezinárodní výstava koček - Praha

     

    Tihle kocourci a kočičky se už o vaše hlasy ucházejí. Přihlašte do naší soutěže i tuto číču.
    Autor: archiv soutěže

     

    V sobotu a v neděli budou v pražském Top Hotelu k vidění různá plemena koček, od těch nejoblíbenějších a nejpočetnějších – britských a mainských mývalích – až po zřídka vídaná plemena, jako jsou např. bezocasá kočka manx nebo kurilský bobtail. Útulky představí kočičky nabízené k adopci a jistě uvítají vaši pomoc jak finanční, tak i materiální. A jistě si v nabídce prodejních stánků vyberete něco i pro svou vlastní kočičku.

    Více zde.

     

  • Adventní koncert pro UNICEF – Olomouc

     

    adventní koncert Olomouc
    Autor: archiv

     

    Olomoucká nezisková organizace Crosspoint pořádá benefiční adventní koncert, jehož výtěžek podpoří Dětský fond UNICEF v boji proti šíření viru ebola v západní Africe. Koncert se uskuteční 13. prosince od 19 hodin v hlavním kongresovém sále centra BEA v Olomouci a účastníci se mohou těšit na soubor Alfa Gospel Praises či na sopranistku Annu Butkiewiczovou. 

    Vrcholem večera, kterým hosty provede Aleš Juchelka, bude dražba panenky, již pro UNICEF vyrobila Lucie Bílá.

    Více zde

     

    Facebook

     

  • Vánoční prohlídka – hrad Bítov – 13. a 14. 12. 2014

     

    hrad Bítov
    Autor: archiv

    Čekají tu na vás vánočně vyzdobené panské pokoje hrabat Daunů doplněné o vánoční výzdobu. Vše tento víkend od 10 do 15 hod. Každá prohlídka bude ukončena v panské hradní kuchyni, což obnáší posezení u místního speciálního punče a svařeného vína. Zakousnout pak k tomu můžete vánoční cukroví, vánočku a ještě teplé buchty paní kastelánky. A samozřejmě i něco pro pány – kastelánovy grilované klobásky a překvapení z komína. To vše při vánočních koledách a písních v hradní kapli.

     

  • Vánoce na Pernštejně – hrad Pernštejn – 13. až 14. 12. 2014

     

    hrad Pernštejn
    Autor: archiv

    Tady pro vás mají na tento víkend nachystanou akci pod názvem Vánoce na Pernštejně. Hrad otevře své nádvoří, kapli a sýpku. Těšit se můžete na lidová řemesla, staročeské občerstvení, na hudební soubory a také Ježíškovu dílnu pro šikovné děti i dospělé. K zahřátí poslouží hraběnčin vánoční punč.

     

     

  • Knížecí advent – hrad Křivoklát – 13. až 14. 12. 2014

     

    12. Hrad Křivoklát Knížecí Velikonoce na hradě, na dolním nádvoří bude řemeslný jarmark. Otevřeno: 28. 3.-30. 4.: út,-ne 9-16; květen-červen: út-ne 9-17; srpen: út-ne 9-18; září: út-ne 9-17; říjen: út-ne 10-16; listopad: víkendy 10-15; prosinec: víkendy a svátky 10-15. Vstupné: dospělí 80-150 Kč, děti 50-100 Kč. Tel.: 313 558 440
    Autor: Národní památkový ústav, czechtourism.cz

    Vánočně vyzdobený Křivoklát vás zve tento víkend na tradiční Knížecí advent. Vánoční jarmark s lidovou zábavou, kam je možné vyrazit z Plzně historickým vlakem, který je tažený parní lokomotivou Šlechtična. V prostorách nádvoří i části hradu uvidíte zručné řemeslníky při práci, kováře, košíkáře, pekaře, svíčkaře, hrnčíře a mnoho dalších. Pro kultury chtivé návštěvníky tu zase budou přichystaní kejklíři, divadelníci i hudební kapely.

     

  • Královský advent – hrad Karlštejn – 21. 12. 2014

     

    Karlštejn v zimě
    Autor: archiv

     

    Příští neděli stojí za to sem zajet, v 10 hodin tu začíná Královský advent. Samozřejmě že tu najdete velký vánoční jarmark, ale mimo to i šermířská vystoupení, historický průvod s královnou Eliškou, taneční i hudební skupiny, metače ohně a mnoho dalšího. Zúčastnit se můžete zdobení skleněných ozdob a perníčků. Kdybyste ještě neměli dost, od 17 hodin se v Rytířském sále hradu rozezní Rybova vánoční mše.

     

  • Advent na Svojanově – hrad Svojanov – 13. až 14. 12. 2014

     

    hrad Svojanov
    Autor: archiv

     

    Advent na Svojanově se nese v duchu prohlídek vánočně vyzdobeného hradu, jejichž součástí je povídání o vánočních zvycích a tradicích. Vůně cukroví a jehličí, vánoční stromeček, krásně zdobené perníčky, to vše tento víkend od 10 hodin. V sobotu 13. prosince od 14 hodin si můžete také užít v domě zbrojnošů adventní koncert sboru Dalibor.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.