Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejlepší TV tipy na Štědrý den: Klasika, kterou musíte vidět

Helena Vondráčková a Václav Neckář v pohádce Šíleně smutná princezna. Touto rolí se oba navždy zapsali na stříbrné plátno.
24. prosince 2013 | 07:30

Svateční program je jako každý rok nabitý reprízami oblíbených titulů. Vždyť bez typických českých pohádek by to snad už ani nevyly ty pravé Vánoce. Nechybí však ani premiéra úplně nové české pohádky.

Hrušková v Popelce byla výborná.
Autor: archiv Blesku
ČT 1, 7:20 - pohádka Popelka
Nejstarší televizní zpracování klasické pohádky s půvabnými písničkami. Překrásně natočený příběh, ve kterém nechybí nic, co známe z knižní podoby, okouzlí diváky každého věku. Těšit se můžete na Evu Hruškovou, Jiřího Štědroně, Ladislava Peška, Svatopluka Beneše, Danu Medřickou, Ilju Prachaře, Jana Třísku, Danu Hlaváčovou a další. Česká pohádka (1956)

Nova, 7:40 – pohádka Dařbuján a Pandrhola
Chudý havíř má starosti, jak uživit svou početnou rodinu. Všechno se změní ve chvíli, kdy získá nového, velmi mocného přítele. Česká pohádka (1959)

Jak dobře znáte Princeznu se zlatou hvězdou na čele?
Autor: Profimedia.cz
Prima, 10:40kreslená pohádka Doba ledová: Mamutí Vánoce
Už jste to slyšeli? Vaši oblíbení prehistoričtí hrdinové se vrací ve zbrusu novém vánočním dobrodružství pro celou rodinu! Manny a jeho banda přátel musí zachránit Vánoce pro celý svět! Americká pohádka (2011)

ČT 1, 11:30 - pohádka Nesmrtelná teta
Situační pohádková komedie o vesnickém chasníkovi Matějovi, který náhle pobral rozum a rozhodl se usilovat o ruku princezny Pavlínky, jejíž otec právě o rozum přišel. Nejnákladnější český film oslní bohatou výpravou a zaujme skvělým hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové, které byla role Závisti ušita přímo na míru. Česká pohádka (1993)

Krakonoš a lyžníci
Autor: Bontonfilm
Nova, 13:45 - rodinná komedie Krakonoš a lyžníci
Půvabný dětský film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a zcela novém vynálezu, jakýchsi lyžích. Rozmarný příběh z počátku století se odehrává na zasněžených krkonošských svazích. Český rodinný film (1980)

ČT 1, 17:40 – pohádka Princezna se zlatou hvězdou
Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která prvně vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“ použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Česká pohádka (1959)

Helena Vondráčková jako Šíleně smutná princezna
Autor: archiv Blesk
Nova, 18:40 – pohádka Šíleně smutná princezna
Panovníci dvou sousedních spřátelených zemí se dohodli na svatbě svých urozených potomků. Ti však mají vlastní recept na štěstí a lásku. Česká pohádka (1968)

Nova, 20:20 – pohádka Tři oříšky pro Popelku
Krásnou, ale chudou Popelku nečekají v kouzelných oříšcích jen plesové šaty, ale také lovecká kamizola… A princ na ní může oči nechat! Česko-německá pohádka (1973)

V Česku i v Německu není slavnější pohádková dvojice než Popelka a její princ.
Autor: archiv Blesku

Prima, 22:35 - romantická komedie Notting Hill
Tenhle film s Julií Roberts a Hughem Grantem v hlavních rolích prostě musíte vidět. Zatímco ona je slavná hollywoodská hvězda a celý svět jí leží u nohou, on má malou prodejnu knih v malebné londýnské čtvrti. Z oboustranného zájmu však začne klíčit vztah, který nutně musí projít zatěžkávací zkouškou. Komedie USA/Velká Británie (1999)

Notting Hill
Autor: Profimedia.cz