Změnil se nějak způsob, jakým trávíte večery se svou partnerkou od té doby,
co jste se přestěhoval do České republiky?
Večeře se v České republice podává dříve a v porovnání s francouzskou tradicí je velice neformální. Ostatní stránky večera jsou si velice podobné.
Jak by vypadala kombinace francouzské a české kultury?
Jemná směs jednoduchosti a sofistikovanosti!
Co vás v České republice okouzlilo?
Zvyk sdružovat se v hospodách je v České republice ohromující; je to pohostinné, cenově dostupné a mísí se tam velký vzorek společnosti.
Mezitím ve Francii…
Francouzskou specialitou je kompozice dvou vynikajících příchutí – zmrzliny a karamelu. Karamel je lahodná a nejdůležitější součást mnoha dezertů
francouzské kuchyně. Poprvé byl použit jako příslovečná tečka nad „i“ v dodnes proslulém „planoucím krému“ Creme Caramel. Karamel je cukr
krátce pečený v troubě. Nevíme, kdo první přišel s tímto jednoduchým, ale geniálním nápadem, který vytvořil tak výbornou chuť. Karamel byl však poprvé popsán ve francouzské kuchařce z roku 1691 a lidé ho milují dodnes. Francie má na zmrzlinové „evoluci“ svůj významný podíl. Právě francouzský fyzik z osmnáctého století René-Antoine Réaumur zjistil, že míchání zmrzliny během zmrazování zlepšuje její konzistenci a chuť a mnohé generace francouzských cukrářů vyvinuly velké úsilí, aby zmrzlinové dezerty dosáhly vrcholu kulinářského potěšení. V Paříži byla také v sedmnáctém století otevřena jedna z prvních zmrzlináren v Evropě. Dnes si ani neumíme představit romantický francouzský večer bez karamelové
zmrzliny stimulující smysly.
Francie u vás doma
Co řeknete na „la soirée du plaisir“ čili večer plný potěšení? Proměňte byt v malou francouzskou kavárnu někde u Rue Montmartre. Náladu dokreslí
čerstvě uříznuté květy. Užitečná bude také francouzská hudba. Když bude vše připraveno, je čas na francouzskou kuchyni. Vyzkoušejte několik druhů francouzských sýrů, o kterých jste předtím neměli ani tušení. Nejlépe chutnají s originálními francouzskými víny. Nebojte se experimentovat s hlavními chody. Vyzkoušejte šneky, foie gras a nezapomeňte, že ústřice jsou skvělé afrodiziakum. Jako dezert ochutnejte zmrzlinu Carte d’Or Creme Caramel. Možná ji budete chtít vyzkoušet spolu s originálním francouzským šampaňským. Nebo s teplým jablečným koláčem? Zní to dobře? Pročtěte si recept a uvidíte, jaké je to snadné.
Inspirace na dnešní večer Karamelová zmrzlina s teplým jablkovým koláčem Ingrediencie: zmrzlina Carte d’Or Crème Caramel jablečný koláč 100 ml vanilkové omáčky 100 ml jahodové omáčky šlehačka ve spreji 2 čerstvé jahody a mátové lístky 1 hořká čokoláda Návod na přípravu: 1. Jablkový koláč zahřejme v troubě nebo mikrovlnné troubě. 2. Talíř ozdobíme namalováním „větviček“ podél okraje: uděláme střídavě tečky z jahodové a vanilkové omáčky a protneme je, například nakreslením „čáry“ párátkem napříč středem teček. 3. Na talíř položíme kopeček zmrzliny a vedle rozetu ze šlehačky a kousek zahřátého jablkového koláče. 4. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, na pergamen naneseme lžící rozpuštěnou čokoládu a rozetřeme po okrajích. 5. Celek ozdobíme rozpůlenými jahodami, lístky máty a vychladlé čokolády. |
Více informací na www.cartedor.cz .