Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

FESTIVAL FLAMENCA

Fotografie
9. srpna 2010 | 14:43

Co: FESTIVAL FLAMENKA kde: OLOMOUC, Kdy: 12. - 15.8. 2010

Do španělských rytmů, vůní a chutí se po čtyři dny zahalí Olomouc při druhém ročníku Mezinárodního festivalu flamenka a dnů španělské kultury, které začínají 13. srpna. Stěžejním motivem festivalu je flamenco v jeho nejrůznějších podobách, sdělil ČTK ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Cílem pořadatelů je umožnit zájemcům nahlédnout do kultury Španělska prostřednictvím různých uměleckých žánrů a forem. Programu ale bude dominovat vášnivé a strhující flamenco v jeho původní podobě i modernějších variacích. "Program zahájí 13. srpna Galavečer flamenka v Moravském divadle, kde se představí hlavní festivalová hvězda, vynikající španělský tanečník Victor Castro," uvedl Šebesta.

Sobotní odpoledne nabídne Fiestu na Horním náměstí před radnicí, kde se představí mnoho účinkujících ze Španělska, Slovenska a České republiky. Večer bude věnován světově známému dílu Carmen, které představí soubor Slovenského divadla tanca z Bratislavy. Na neděli je připraven koncert španělské pianistky Any Benavidesové.

Festival nabídne program i pro milovníky filmu. Přehlídka španělské kinematografie se uskuteční od 12. do 15. srpna v multikině Cinestar.

Na své si přijdou i příznivci španělské kuchyně, speciality se budou podávat v hotelu NH Olomouc Congress. Festivalové večery a noci jsou již tradičně věnovány Sangria párty. Kromě typického nápoje sangrie se bude podávat originální španělské víno, nápoj zvaný tinto a jednohubky tapaz.

Zájemci o flamenco budou mít možnost navštívit i některý z workoshopů pod vedením španělských a český lektorů. Kurzy budou určeny i pro začátečníky.

Festival se konal loni poprvé a vzbudil velký zájem. Proto pořadatelé připravili ještě bohatší program.

Autor: ČTK, amp
Diskuse ke článku
.
Související články