Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

VÝSTAVA: Hračky Libuše Niklové - 200 dm3 dechu

Plastové hračky Libuše Niklové se staly milými a vděčnými společníky hned několika dětských generací.
12. dubna 2010 | 05:00

VÝSTAVA: Hračky Libuše Niklové - 200 dm3 dechu

KDE: Výstavní sál UPM

KDY: 1.4.-6.6.2010

Kdo by neznal jejího harmonikového Kocoura nebo nafukovacího Buvola? Málokdo však ví, že tvorba návrhářky Libuše Niklové (1934—1981) čítá vskutku úctyhodné množství inovativních plastových hraček, jejichž originalita ve své době dalece předčila běžnou hračkářskou produkci jak u nás tak ve světě.

Symbolický název celého projektu 200 dm3 dechu odkazuje na zásadní roli, kterou ve všech výtvorech designérky, ať už se jednalo o malé gumové figurky, zvířátka s varhánkovým trupem, nebo nafukovací objekty, hrál vzduch — vytvářel jejich tvar a objem, dovolil jim vydávat zvuk a dokonale souzněl s měkkostí a poddajností plastu.

Její hračky, jež navrhovala od poloviny padesátých let až do konce svého života, se staly milými a vděčnými společníky hned několika dětských generací. Ačkoli tato výjimečná designérka opustila svět v pouhých čtyřiceti sedmi letech, zanechala za sebou nesmírně bohaté průkopnické dílo, celkem devět patentů a tři chráněné průmyslové vzory a spolu s nimi především velkou radost, již její hračky dodnes působí dětem i dospělým.

Více informací naleznete na stránkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Klíčová slova: tip týdne;
Diskuse ke článku
.
Související články