Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

KINO: Květ pouště

Fotografie
29. března 2010 | 06:37

KINO: Květ pouště - drama
Scénář a režie: Sherry Horman
Skutečný příběh dívky z africké pouště, která se vypracovala mezi světové topmodelky

Filmové drama natočené podle stejnojmenné autobiografické knihy Waris Dirie. Ženy, která se narodila v nejchudší části světa, jako třináctiletá byla nucena k manželství, před kterým nakonec sama uprchla přes poušť, až se po mnoha dnech, vyčerpaná téměř k smrti, dostala do hlavního města Somálska, Mogadishu. Jako služku, ji poslali na lodi do Londýna, pracovat na Somálské ambasádě, kde strávila zbytek dospívání v negragmotnosti, než si jí všimla modeligova agentura a udělala z ní světovou supermodelku.

Nicméně ani sláva a penize jí nedají zapomenout na hrůzy, které zažila v dětství, když byla svědkem rituální ženské obřízky. Jeji příběh rozpoutá vlny sympatií i kontroverzních diskusí a Warris se postupně rozhoduje zasvětit svůj život boji proti barbarským tradicím.

Po svých rozhovorech s novináři se Waris Dirie rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí svůj život boji proti tomuto starobylému a bolestnému rituálu, díky němuž somálské dívky proklínají svoje ženství.

Od roku 1997 je velvyslankyní organizace United Nations Population Fund, která se zasazuje za odstranění problému ženské obřízky ve světě.



Autor: red
Diskuse ke článku
.
Související články