Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Asie v Čechách

5. září 2008 | 11:20

Jezírko s bazénem, zvlněný terén a kombinace zdejších a asijských prvků působí opravdu kouzelně. A dokládá, že hezká zahrada nemusí být vždy dílem architekta.

Zahrada na ploše asi 1500 m² není zrovna malá a přitom si ji vysnila a také z větší části vytvořila drobná Maruška Vu (správně se však jmenuje Podzimní vítr – Thu Phoi Thi Dieu). Díky úsporám svého tatínka a tchána si s rodinou pořídila vlastní bydlení, u kterého postupně vybudovala oázu klidu.

Znalosti nejsou všechno
"Nejsem odborník a často ani nevím, jak se keř nebo strom, který jsem zasadila, jmenují. Neznám české názvy," říká malá zahrádkářka s velkým srdcem, pocházející z Vietnamu. "Tady dřív bývalo jahodové pole. Když je velké sucho, země se promění v kámen a za dešťů je zase hodně mazlavá. Přesto se tu zatím daří všemu." Maruška se inspirovala články v časopisech, jako je Blesk Hobby, ale nakonec si stejně zahradu navrhla sama. "Důležité bylo jezírko, ostatně voda podle feng-šuej do zahrady patří, stejně jako kameny. Ale já svou představu upravuju za pochodu, a v zahradnictvích pak stejně koupím to, co se mi líbí. Když dostanu třeba od sousedky několik skalniček, tak přestože jsem s nimi původně nepočítala, najdu pro ně místečko. Tak zkouším pěstovat i víno."

 

Maruška vnímá zahradu jako živoucí památku na své blízké.
Autor: Michaela Feuereislová

Proměna roviny
Na zahradě stačí jen posedět, rozhlížet se kolem a poslouchat uklidňující šumění vody. Tady se každá návštěva musí cítit dobře. Ale paní domu nemá na siestu moc času, vždyť zahradu budovala "na zelené louce". Před dům zasadila svou velkou lásku – růže, některé koupila a jiné vypěstovala z řízků (ostatně řízkovat zkouší i rododendrony nebo třeba ananas). Hlavní část zahrady najdete za domem a nejvíc místa zabírají dvě jezírka. "Domluvila jsem si pána s bagrem a pak jsem zjistila, že má malou firmu European Service EU na budování zahrad. Líbilo se mi, že Dan Purgert svou práci vnímá pocitově, jako já. Navrhl mi, abych svou představu pozvedla do výšky, a doporučil, kde zasadit velké stromy a kam položit obrovské balvany." V praxi to znamenalo, že přivezl spoustu metráků zeminy a z ní vytvaroval několik kopců. Na zdění bazénku stejně jako na instalaci čerpadla a filtrace vody (zahradou protéká uměle vybudovaný potůček, který se vlévá do jezírka) se Maruška domluvila s odborníky, ale ostatní už je jejím i manželovým dílem. Včetně budování dlažby. "Pravda, ty metráky kačírku jsem sama nepřinesla," usmívá se a každému je jasné, kdo kačírek tvaroval do cestiček a obsypával jimi takzvaný suchý kopec. Velké kameny také potřebovaly víc než jen nadšení, aby se ze stavebnin nebo z pískovny dostaly právě sem. Ale když se sny proměňují v realitu, je to nakažlivé – svou vášní už zahrádkářka "infikovala" manžela.


Maruščino feng-šuej
Kolem jezírek a na kopcích rostou vyšší neopadavé stromy. "Před jezírkem je můj miláček cedr, vpravo sakura, nahoře vidíte katalpu… Z keřů mám nejraději rododendrony, i v zimě jejich sytě zelené listy vypadají pěkně. Zasadila jsem hodně drobných jehličnanů – každý má jiný tvar – ráda bych je časem vytvarovala jako bonsaje." Procházka zahradou přináší další příjemná zákoutí, včetně okrasných broskví, japonského javoru, bambusu (vedle něj rostou…. jako doklad prolínání českých a asijských prvků), ale nechybějí ani jiřinky, drobné karafiáty nebo gladioly. Co ještě překvapí? Že se rodina striktně neodděluje od sousedů. "Podle feng-šuej, které jsem si také přizpůsobila podle svého, má být jih "otevřený" – proto jsem tam nechtěla žádné vysoké stromy. Ale to platí i o předzahrádce,– aby energie mohla volně proudit do domu. Dodržela jsem však oblé tvary jezírka, nesmí tu být ostré hrany. A svůj smysl má i soška želvy, která v mé rodné zemi symbolizuje ochránkyni rodiny, protože přináší zdraví a štěstí."

Solitérně umístěné kameny poutají pozornost.
Autor: Michaela Feuereislová

Práce nikdy nekončí
Letos by ještě chtěla vybudovat altánek nad jezírkem, časem vznikne další posezení s grilovacím koutkem, mezi dvě jezírka přijde malý můstek, ještě je třeba doupravit jeden z kopců… A až bude všechno hotové? "Na zahradě práce nikdy nekončí, i kdybyste 'jen' sekali trávu, pleli nebo zalévali, a to jsem ještě nezmínila užitkový záhon, schovaný za kopci. Klid mi zatím opravdu nehrozí," směje se Maruška, "pořád něco vymýšlím. A i když si sednu na chvíli s kafíčkem u vody, dívám se kolem a dumám, co kde změnit." Dům i zahradu Maruška zkrátka vnímá jako živoucí památku na své blízké, a podle toho se také o ně stará

Zkušenosti získané za pochodu

* Než založíte zahradu, promyslete vzhled i návaznost jednotlivých kroků. V tomto případě se kvůli financím odsunulo řešení závlahového systému i osvětlení, a dodnes v podstatě hotové zahrady se bude muset citlivě zasáhnout.

* Uměle zvlněný terén vypadá působivě, předem ale počítejte s tím, že tady se bude hůř sekat tráva. Zvažte výšku a sklon kopců také s ohledem na deštivé počasí. Než Maruška částečně přehradila cestu kameny, voda tekla do jezírek a nechtěně zavodňovala část zahrady.

* V interiéru má paní domu orchideje, které se od jara do podzimu stěhují ven, pod stříšku stávající pergoly. Kvetou prý stejně dobře jako dom

Bazén v jezírku
Na zahradě jsou tři jezírka, z toho jedno současně plní funkci bazénu, který je v něm vybetonovaný. Tento nápad Maruška objevila při listování hobby časopisy. A patnácti koi kaprům, kteří mají jezírko za svůj domov, to vůbec nevadí.
Kromě filtrace k čistotě vody napomáhají vodní rostliny, ale tvorba řas se dá omezit i tím, když je voda stále v pohybu. Drobná vychytávka? Na čtyřech místech Maruška "přivedla" k jezírkům obyčejné zahradní hadice, schované pod zelení. A v místě vyústění poslouží například kus bambusu.

V místě vyústění poslouží kus bambusu.
Autor: Michaela Feuereislová

Autor: Marcela Škardová