Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okrasné keře - 5. díl

1. září 2008 | 10:38

S přibývajícími satelitními městečky rostou také zahrádky u domů, které však bývají poměrně malé. Přesto pro oddělení pozemku nemusíte volit jen túje.

Uplatní se i listnaté keře, které nezaberou moc místa, a ještě je zdobí květy. A i když trváte na jehličnatém plotu, vhodně vybrané keře je skvěle doplní.

1. Trojpuk (Deutzia)

Pokud má tento keř kolem sebe alespoň trochu prostoru, v červnu ho pokrývá záplava drobných bílých až purpurových květů, které jsou jednoduché i plné (podle kultivaru). Hodí se do malých zahrad, protože dorůstá maximálně do výšky 1,5 až 1,8 m. Pěstuje se snadno, vyžaduje jen propustnou půdu zásobenou živinami a pravidelný řez po odkvětu. Množí se dřevitými řízky, které se odebírají před příchodem mrazů a vysazují zjara.

2. Ibišek (Hibiscus)

Tento dekorativní pozdně kvetoucí keř dosahuje výšky do 2 m. Vybírejte z celé řady odrůd, s různou barvou květů, od bílých až po fialové. Kvete od července až do října. Keře raší poměrně pozdě a především mladé rostliny jsou v tuhých zimách náchylné na namrznutí. Proto se vám vyplatí zimní nastýlka z chvojí. Ibišek si množí několika způsoby, nejsnadnější řešení představuje hřížení.



3. Třezalka (Hypericum)

Nejčastěji se pěstuje třezalka kališní – nízký keřík potlačující růst plevelů. Bohatě odnožuje a kvete od června do září (velké žluté květy nelze přehlédnout). Daří se mu pod stromy i na sušších místech. Vybrat si však můžete z mnoha třezalek, od nejmenších pro skalky až po keře dorůstající do výšky 2 m. Řez se provádí na jaře. Všechny třezalky se snadno množí letními řízky pod sklem.

4. Čilimník (Cytisus)

Pěstuje se především pro bohatá květenství, která zakrývají metlovité stonky a drobné listy. Čilimníků je celá škála barev, nejčastěji lze vidět květy žlutých odstínů, ale i dvoubarevné, karmínově červené s barevným okrajem. Kvete obvykle v květnu. Keř vyžaduje každoroční řez , kdy se po odkvětu stonky zkrátí na polovinu délky. Čilimníky vyžadují výsluní a chudou písčitou půdu. Množí se semeny nebo řízkováním v létě pod sklem.

Autor: Ludmila Dušková
Související články