Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odpočinek v pohodlí

4. srpna 2008 | 11:17

I tam, kde vše roste překotně a zdánlivě bez ladu a skladu, se najde zákoutí pro lavičku, stolek s židlemi nebo houpačku. Kde vám co nejlépe poslouží?

Venkovnímu nábytku se vrátila kromě jednoduché účelovosti i druhá funkce – estetická. Vždyť na zahradu je vidět ze všech stran a navíc se v posledních letech výběru stolů, židlí, lehátek a všelijakých drobných doplňků věnuje víc pozornosti. Výrobci se předhánějí, aby vám nabídli sortiment tak široký a krásný, že prostě neodoláte. Jistě, trocha luxusu vaší zahradě nebo terase určitě neuškodí. Určitě však pečlivě zvažte nejen stav své peněženky, ale také způsob využití a zejména počet měsíců v roce, kdy vám nábytek bude sloužit. Protože s tím souvisí potřeba skladnosti a způsob údržby.

Na celý rok
Máte zastřešenou terasu, kde můžete pobývat i za deště a sněhu? Určitě si budete chtít užívat pobyt venku alespoň na chvilku, při ranní kávě nebo po návratu ze zaměstnání, protože se za chladných dní můžete spolehnout také na přenosná plynová ohřívadla. Pro vás je důležité, aby se zařízení dalo využít k pohodlnému stolování, takže nejspíš zvolíte sestavu stolu a židlí. Komfortem by se měla podobat jídelně interiéru – stůl vysoký zhruba 75 cm a k němu odpovídající židle s výškou sedáku cca 45 cm. Protože na terase budete určitě chtít posedět třeba i s knihou, hodí se vám židle s vysokými polohovacími zády a určitě nezapomeňte na podnožník. Představte si tu idylku – v chladném, ale slunečném zimním počasí si vezmete měkký vlněný pléd, na stole voní káva a vy nastavíte obličej příjemným paprskům. Schází se u vás občas větší společnost? Pak zvolte rozkládací stůl a na doplnění základního počtu židlí třeba skládací stoličky. Hodit se bude i servírovací stolek, protože odbíhat pro každou maličkost do kuchyně je pro hospodyni nepraktické.

Šikovné ruce

Kdo rád opéká a griluje v létě venku, tomu se určitě zalíbí letní kuchyň. Zdenka Zelová z Radslavic nám poslala fotografii části rodinné zahrady, kde její bratr postavil nejen stylový rumpál se stříškou na staré studni, ale také cihlový venkovní krb s dostatečným prostorem na přípravu jídel. Komín je vyvedený prostředkem stříšky, pod kterou se pěkně stoluje u dřevěného nábytku, jednoduše vyrobeného z prken na křížených "kozách". Necháte se inspirovat?

Letní kuchyň Zdenky Zelové z Radslavic.
Autor: archiv čtenářky

Letní kousky
Těšíte se na teplé letní počasí, abyste mohli trávit volný čas na trávníku, u bazénu nebo mezi svými oblíbenými keři? Na zahradě pravidelně nejíte, ale rádi tu posedíte jen tak sami, při poslechu hudby, s knihou nebo s partnerem a přáteli? Pro vás bude velký stůl zbytečný. Zato využijete několik stolků menších, které si postavíte vedle lehátka nebo na ně k pohodlným křesílkům naservírujete odpolední svačinu. Pokud nemáte pergolu nebo altánek, nezapomeňte na velký slunečník. A když chcete jenom lenošit, spolehněte se na houpací síť. Prodává se pro jednoho nebo pro dva, na trhu jsou také sítě pro děti, a kdo nemá moc místa, může zvolit houpací křeslo, které se připevňuje jen v jenom bodě. V každém případě si ale vybírejte nábytek snadno přenosný a skládací, protože ho budete určitě často přemisťovat a na zimu ukládat do domu nebo garáže.

Stinná zákoutí
Komu roste na rovné ploše pár vzrostlých stromů nebo keřů, má o idylické místo na posezení postaráno. Pěkně se tu bude vyjímat lavička nebo houpačka, vyberte si nábytek s dvou nebo trojsedákem (nejpraktičtější jsou modely se skládací stříškou).
Ale když budete chtít grilovat nebo pozvat sousedy a známé na zahradní party, potřebujete více míst k sezení. Co třeba bytelný dřevěný stůl a k němu z každé strany lavice? Klasika, která nikdy nezklame, však nerada stojí na trávě nebo na zemině, protože vlhkost přece jen hodně zkrátí životnost takového nábytku. Pak místo, kde nábytek každoročně stojí, vybetonujte nebo si pořiďte betonové základy pro stůl a lavici a navrch pěkná prkna. Betonové podstavce pod lavice, jednotlivé sedáky a stůl můžete koupit, ale šikovný kutil je určitě zvládne vyrobit sám. Budete mít řešení na dlouhá desetiletí; když prkna dožijí, jenom je vyměníte za nová.

Zkušenost redaktorky Gabriely Koulové

Posezení na lodžii
Bydlíte v panelovém domě a máte lodžii situovanou na západ nebo jihozápad? Určitě potvrdíte mou zkušenost: v létě se tu dá pobývat jen za časného rána, pak vás vedro vyžene. Jak situaci zlepšit? Lodžii co nejvíce izolovat – zasklít a skla opatřit fólií, která odráží sluneční paprsky. Sice nevytvoříte klimatizované prostředí, ale teplota se přece jen sníží. A nezapomeňte instalovat na zasklenou lodžii elektrickou zásuvku. V létě ji využijete na mobilní ventilátor a v zimě třeba na malá elektrická kamínka.

Autor: Gabriela Koulová
Klíčová slova: hobby;zahrada;posezení;
Související články