Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okrasné keře - 1. díl

8. července 2008 | 15:17

Mezi nejvyhledávanější patří druhy, které po rozkvětu krásně voní. Proto se jimi osazují místa určená k odpočinku. Pro dosažení trvalejšího efektu je vhodné vysazovat druhy s odlišnou dobou nakvétání, abyste docílili střídání vůní a současně prodloužili estetickou hodnotu místa.

Květy, které voní, jsou navíc lákadlem nejen denních motýlů, včel a čmeláků, ale především nočních druhů hmyzu.

Jasmín pravý (Jasminum nudiflorum)
Cení se pro ranost bohatého kvetení jemné vůně uprostřed zimy až do konce února. Svým růstem připomíná popínavé rostliny, ohebné stonky mohou být až 3 m dlouhé. Využívá se k zakrytí nevzhledných náspů, kdy visí dolů, ale také se může opírat o zeď nebo konstrukci. Jasmín není náročný na půdní podmínky, na jednom stanovišti vydrží řadu let. Vyplatí se prosvětlování keřů po odkvětu.

Šeřík (Syringa vulgaris)
Patří k základním zahradním keřům kvetoucím v květnu. Dnes se prodávají kontejnerované sazenice, takže vysadit je lze prakticky kdykoliv od jara do podzimu. Pokud nechcete zakrslé kultivary, počítejte s dostatečným prostorem. Šeřík si lebedí v půdě humózní, propustné, s dobrou zásobou živin. Po zakořenění nevyžaduje mnoho péče, jen pravidelné odstraňování odkvetlých květenství a občasný tvarovací řez.

Pustoryl (Phyladelphus)
Pustoryl možná znáte pod nesprávným názvem "jasmín". Důvod obliby? V červnu a červenci se z mnoha bílých květů šíří vůně, která u nás vlastně nahrazuje aroma pomerančovníků. Především za teplých letních večerů je velmi intenzívní. Průměrná výška keře je 1,8 m. Pustoryl je dobrou volbou také proto, že poroste v chudé půdě i ve znečistěném ovzduší. Pro bohaté kvetení se osvědčuje slunné místo.

Komule (Buddleia)
V zahradách se nejčastěji pěstuje B. davidii. Vytváří široce rozložité keře s různou barvou květů, u nás se nejčastěji pěstují kultivary s fialovými a bílými květy. Základ pěkné komule? Pravidelný hluboký řez: v březnu se seřezávají výhony pouze na 5 cm délky od země. Tento keř chce slunné stanoviště a vápnitou půdu. Kvete od července do září, květy postupně nakvétají, voní po vanilce a lákají exotické motýly.

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;keř;keře;
Související články