Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Léto začalo

7. července 2008 | 12:09

O svou zahradu se musíte starat i v prázdninovém období. Naštěstí se vám za vaši péči bohatě odmění. Na co byste neměla zapomenout?

Závěsné nádoby
Mnoho lidí nedá dopustit na zavěšenou voňavou květinovou nádheru. V teplém počasí nezapomínejte své rostliny v těchto nádobách zalévat. Na trhu však jsou také samozavlažovací květináče a truhlíky, které vám práci usnadní.

Skvělé bylinky
Toto období je ideální na sběr bylinek, kterými vás zahrada bohatě zásobí. Díky nim tak získáte dokonalé pomocníky v kuchyni, protože ta nejlepší jídla jsou právě z čerstvých bylinek. Aromatickou majoránku dejte usušit a totéž udělejte i s mátou.

Stálá závlaha
Ať už máte na zahradě vysázeno cokoliv, neměla byste zapomínat na zavlažování. Zvláště pokud nastane období, kdy z nebe delší dobu nespadne ani pověstná kapka. Raději si tedy pro jistotu včas nachystejte větší nádobu a chytejte do ní "dešťovku", protože nikdy nevíte, kdy se vám může skutečně hodit. Dbejte na okrasné rostliny stejně jako na zeleninu, bylinky či trávník. Vaši péči vám zahrada oplatí svou barevností a rozmanitostí plodů.

Důležité: V horkých dnech je životadárná voda pro rostliny velice důležitá. Platí však jedno pravidlo, kterým byste se měla řídit. Neměla byste zalévat během dne, kdy slunce pálí nejvíce. Kapky vody vytvoří na rostlině jakousi "čočku", která by spolu se slunečními paprsky mohla rostlinám způsobit popáleniny. Zalévání proto nechte na ráno nebo na večer, kdy sluneční paprsky nemají takovou sílu a nezpůsobí žádnou škodu.

DŮLEŽITÉ PRÁCE

· V teplém počasí nezapomínejte na kropení trávníku. Starejte se však také o jeho vzhled a pravidelně ho sekejte.

· Kromě plodů je červenec bohužel "bohatý" také na různé škůdce, kteří by mohli vaší krásné zahrádce pořádně uškodit. Kontrolujte jejich výskyt a popřípadě je zlikvidujte.

· I na zahradě je důležité uklízení. Platí to především pro odkvetlé květy, které byste měla odstraňovat.

· Vysévejte ze zeleniny pór, květák, kadeřávek, tuřín, kedlubny a z okrasných rostlin například macešky či sedmikrásky.

· Zalévejte a hnojte okurky.

Autor: mif
Klíčová slova: bpž;bpz;zahrada;červenec;
Související články