Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Slimáci útočí na Česko: Jak s nimi bojovat?

Slimáci
21. srpna 2009 | 10:05

Nesnesitelné! Plzáci jsou všude. V hororu plném slizu a malých hnědých potvor žijí obyvatelé Chebska. Na jejich zahrádkách se přemnožili slimáci. Plzák španělský je druh slimáka, který se každoročně objevuje v okolí vod a travnatých porostů. Jak na ně?

Slimáci umí dokonale zničit celou úrodu. Jde totiž o velmi nepříjemný invazivní druh plže, který se před 50 lety začal s Pyrenejského poloostrova šířit do Střední Evropy.

Plzák španělský se svým vzhledem podobá českému plzáku lesnímu. Zplundrovat zahradu, hlavně jahody, dokáže téměř ve mžiku. Slimák má rád vlhkost. Najdete ho nejčastěji u vody.

„Letos je to opravdu neúnosné. Každé ráno musím posbírat desítky slimáků. Vlezou všude,“ říká s hrůzou ve tváři František Ratkovský (68) ze Sokolova. Pan Ratkovský má chaloupku na břehu Jesenické přehrady. Na jeho zahrádce se slimákům líbí. Hubit je ale není vůbec snadné. „Nejvíce zabírá obyčejná sůl. Ta je rozežere. V zahradnictví se dají pořídit i jiné hubící prostředky. Ty jsou ale docela drahé. Navíc se s tím mohou otrávit domácí mazlíčci. Což nikdo nechce riskovat,“ vysvětluje Ratkovský.

Nepříjemnou příhodu se slimáky má i paní Helena Vránová (42) z Chebu. „Ráno jsem přišla ke svému autu. Bylo na něm asi 15 plzáků. Všechno bylo od nich tak slizké. Velmi těžko se slizu zbavujete. Navíc vlezou opravdu všude. Měla jsem jednoho i na mobilu,“ podotýká znechuceně Vránová.

Víte, že?
Plzák španělský může dorůst do délky až 12 centimetrů. Tito slimáci se nejčastěji páří v červnu. Svá vajíčka kladou od poloviny srpna. Každý přitom může naklást až 200 vajíček. Plzáci jsou hermafrodité, každý jedinec je samcem i samicí zároveň. O to více potomstva zvládnou zplodit.
Na našem území žije přes 200 druhů slimáků.

Autor: mor