Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Okrasné keře - 7. díl

23. října 2008 | 11:35

Kdy se vyplatí pěstovat je v přenosných nádobách? Vždy kdy by venku jen těžko přezimovaly venku a musí se na zimu stěhovat do bezmrazých prostor.

A přestože keře v nádobách nedosahují takové výšky jako v jižněji položených státech (kde je můžete vidět růst venku), vyplatí se na ně vsadit. Jejich dekorativní květy vám budou přinášet radost většinou po celé léto.

Olověnec ouškatý (Plumbago auriculata)

Tento nízký keř má jasně modré květy nejen v létě, ale i na podzim. Vydatné kvetení podpoříte pravidelným řezem v dubnu. Půvabná zajímavost? Červeně vybarvené listy na podzim. Olověnec přezimuje na světlém místě při teplotě kolem 10 °C a během zimy se můžete těšit ze zelených lístků. Množí se řízky odebranými v létě, které zakoření nejlépe v pařeništi.

Korálovec hřebenitý (Erythrina crista)

Zaujmou vás nádherné korálově červené květy v hroznech (k vidění od července do září) i jeho výška – i v nádobě může dorůst až do 1,8 m! Během léta vyžaduje dostatek vody a pravidelné hnojení. Přezimuje na tmavém místě při teplotě 6 až 8 °C, bez zálivky po předchozím seříznutí na 4 očka. Keř je opadavý, takže v zimě mnoho parády neposkytne. Zjara, po vyrašení lístků, ho přemístěte na světlé místo. Množí se letními řízky.

Oleandr obecný (Nerium oleander)

Také u nás oblíbený keř nabízí různou barvu květů od bílých, růžových až po červenou. Kvete od června do října. Oleandr je stálezelený keř, dosahuje výšky až 2,5 m. Výborně přezimuje na světle, při teplotě 4 – 8 °C, substrát se vyplatí udržovat téměř suchý. Během léta touží po sluncem zalitém místě a vydatném hnojení. Stříhá se po odkvětu a množit se dá řízkováním během léta (řízky velmi dobře zakořeňují ve vodě).

Libora měňavá (Lantana camara)

Zajímavost? Květy v hustých okolících mění barvu, například z růžové na červenou, ze žluté na oranžovou… Keř dorůstá až do 1 m, kvete od července do října a je opadavý. Než ho na zimu přenesete domů (chce světlo a teplotu 6 až 10 °C), výhonky zakraťte na polovinu. Během zimy vyžaduje omezenou zálivku. Výborně se množí řízkováním na jaře.

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby, zahrada, okrasné keře
Související články