Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Podzim na zahrádce

30. září 2008 | 11:20

Čas se nedá zastavit a podzim je pomalu tady. Sklízíte a uskladňujete ovoce, hnojíte, důkladně zaléváte a přitom víte, že na zahrádce vás čeká ještě další práce…

Až začnou padat listy…

… zvažte, zda se vám nehodí vysavač listí. Na stranách 34 a 35 vám poradíme, jak si vybrat správný přístroj. Máte malou zahrádku a s vystačíte si s hráběmi? Nevadí, ale i pro vás platí, že je třeba odstranit listy ze všech koutů, protože mohou být zdrojem infekce houbových chorob v dalším roce, třeba strupovitosti jablek. Zdravé listy pak poslouží jako "pokrývka" rostlin před mrazem, například kořenů růží.
S větvemi a kůrou pomůže drtič zahradního odpadu AL-KO Power Slider 2500 za 4990 Kč.

Náš tip: Hrábě si poradí s listím, a když vyměníte nástavec, získáte klasické hrábě (násada za 299 Kč, nástavec na listí za 199 Kč a klasický nástavec za 279 Kč prodává Fiskars).

Švestičky z vlastních zdrojů

Až se jich dosyta najíte a nachystáte si džemy a povidla na zimu, přijde čas na pečení koláčů. Rychlovka? Kupte si dortový korpus, potřete ho džemem, na něj posázejte rozpůlené švestky a zalijte želatinou. Dobrou chuť!

Máte plný košík švestek a nevíte co s nimi? Zkuste vynikající 'rychlovku'.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Co s volnými záhony

Neplánujete pozdní výsevy a vaše záhonky se pomalu vyprazdňují? Pak po sklizených plodinách zeminu obracejte na hloubku rýče. Důvod? Díky této rekultivaci půdy nebude docházet k vodním ztrátám, naopak příroda počítá s tím, že přeryté záhonky mohou dobře promrznout. A tak omezit výskyt škůdců v dalším roce.

Náš tip: Nespoléhejte se na pomoc krtků, raději jim dejte sbohem a sáhněte po solárním odpuzovači (za 549 Kč prodává Neckermann).

Bez nůžek to nejde

Zastřihávejte odkvetlé květy růží a jiných trvalek (zlatobýly nebo třapatky), abyste je zbytečně nevysilovaly. Zapomeňte však na úpravu živých plotů, které jste měli tvarovat na jaře nebo v létě. Určitě však proveďte průklest a odstranění uschlých větví a větviček keřů a stromů. Přestože jsou odumřelé, nedají se vyloučit jako zdroj chorob. Ve výšinách vám pomohou univerzální nůžky Fiskars za 1499 Kč.

Určitě proveďte průklest a odstranění uschlých větví a větviček keřů a stromů.
Autor: archiv firmy

Náš tip: Každý, kdo pěstuje bylinky, ocení speciální nůžky – pomocník Wolf Garten má krátkou čepel a dobře se s ním opracuje (za 179 Kč prodává Neckermann).

Stěhování před mrazem

Pomalu přišel čas na vyrývání hlíz jiřin, gladiol, dosen, montbrécií a vůbec všech rostlin, které nemohu přezimovat venku. Co pak s nimi? Nejvhodnější řešení nabídnou bedničky s pískem, které i s hlízami uložíte k zimnímu spánku do bezmrazé místnosti o teplotě maximálně 10 °C.

Náš tip: Lopatka na květiny pro sázení a přesazování by neměla chybět žádnému zahrádkáři (za 195 Kč prodává Gardena).

Adresář:
Neckermann, (zásilkový obchod), Pardubice 02, 531 89; Fiskars prodávají obchody s hobby produkty; Gardena je k dostání v hyper a hobby marketech (Bauhaus, bauMax, Hornbach nebo OBI); výrobky značky AL-KO najdete v obchodních řetězcích bauMax, Hornbach, Globus, OBI, VČAS a Železářství Břenda.

Autor: Marcela Škardová
Klíčová slova: hobby, zahrada, podzim
Související články