Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

TEST: Zvládnete 5. a 9. třídu?

Další změna ve školství, tentokrát se týká základních škol
18. ledna 2011 | 06:00

Změny ve školství se netýkají jen maturit, které letos poprvé proběhnou ve státní formě. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce prosadit novinku i na základních školách. Jedná se o plošné testování žáků pátých a devátých tříd. Generálka by se měla uskutečnit už příští rok. Vzorové testy si ale už můžete vyzkoušet.

Ministerstvo školství přišlo s dalším nápadem, jak zlepšit vzdělání dětí. Po zavedení státních maturit zveřejnilo vzorové úlohy pro plošné testování žáků pátých a devátých tříd. Testování chce kdo jiný než ministr školství Josef Dobeš (VV).

Zkoušky by se měly dělat elektronicky, a to od roku 2013. Finančně by to prý neměla být taková zátěž, jakou byly státní maturity. Jak jinak, celý plán se setkal s kritikou některých odborníků na vzdělávání.

PŘÍKLADY TESTŮ NAJDETE ZDE!

CERMAT nebo Scio?

Z nedávno zveřejněných výsledků mezinárodního srovnání PISA (Programme for International Student Assessment) vyplynulo, že znalosti českých žáků se zhoršily nejvíce ze všech šedesáti pěti zkoumaných zemí. Plošné testování má tedy srovnat úroveň jednotlivých škol, v budoucnu by prý mohlo nahradit přijímací zkoušky na střední školy.

Od října na novince pracovala sedmdesátičlenná skupina odborníků. Nyní se chystá výběrové řízení na společnost, která zajistí technické řešení testování a připraví obsah testů. Mluví se hlavně o CERMATu, Sciu a Kalibru. Generálka bude asi už příští rok. Experti na vzdělávání ale plošné testování často ostře kritizovali.

"Obsah testů bude určovat, nač žáci a učitelé zaměří svou pozornost, tedy na to, co se snadno testuje. Jiné důležité cíle vzdělávání se rychle dostanou na okraj pozornosti učitelů, žáků a jejich rodičů," napsali v dopise premiérovi zástupci spolku EduIn.

Autor: mivr