Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ocet i prášek do pečiva pomohou s úklidem

Umývání oken patří k nejžádanějším službám.
24. července 2008 | 09:12

Několik velice užitečných rad nám zaslala paní Jarka pro ty čtenářky, které si neví rady se špinavými spáry mezi dlaždicemi a obklady.

Ocet v rozprašovači
Na čištění obkladaček použijte rozprašovač, kterým postřikujete pokojové květiny. Nalijte do něj obyčejný ocet, zblízka postříkejte postižená místa a nechte působit alespoň 30 minut. Poté obkladačky otřete hadříkem namočeným v čisté vodě. Ocet rozpustí usazený povlak, ale obkladačky nepoškodí.

Pomůže prášek do pečiva
Čištění mezer mezi obkladačkami je o něco zdlouhavější, ale existuje účinná metoda. V menším množství vody rozpusťte prášek do pečiva a namáčejte do něj starý zubní kartáček. Tímto způsobem postupně všechny mezery vykartáčujte. Podle plochy obkladu si postupně dodělejte několik dávek, je zbytečné připravovat si větší množství roztoku najednou. Po uschnutí budou mezery čisté a vybělené. Pokud je chcete mít ještě bělejší, můžete po nich přejet školní křídou.

Vana beze skvrn
Žluté skvrny z kapajícího kohoutku ve vaně nebo na umyvadle jednoduše zlikvidujete tak, že je několikrát po sobě potřete octem nebo citronovou šťávou. Je to méně namáhavé a účinnější než drhnutí práškem. Výraznější skvrny natřete kašičkou ze soli a octa, nejlépe večer, aby přes noc mohla působit. Poté opláchněte vodou. Pokud chcete předejít tomu, aby se skvrny dále vytvářely, pravidelně přetírejte toto místo hadříkem s několika kapkami oleje.

Autor: zpracovala: Katarína Podolinská
Související články
Video se připravuje ...