Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Salátové zálivky

Do zálivek je nejlepší olivový olej.
4. července 2008 | 10:08

Teď v létě nás stále víc čtenářek žádá o recepty na zeleninové zálivky. Paní Anna nám poslala hned čtyři a my se s vámi o ně rádi podělíme.

VINAIGRETTE

Smíchejte 3 lžičky hořčice, 2 lžičky octa a lžičku vína, přidejte trochu soli, mletého černého pepře a půl lžičky cukru. Pomalu přimíchejte 8 polévkových lžic oleje. Očistěte a nadrobno nakrájejte 1 cibuli, 1 kyselou okurku a 2 natvrdo uvařená vejce. Umyjte a nadrobno nakrájejte 2 svazky libovolných bylinek. Všechny přísady dejte do nálevu, smíchejte a nechte krátce odstát. Nálev je výborný ke všem listovým salátům a do salátů ze syrové zeleniny.

SLADKOKYSELÁ

Nadrobno nasekejte 1 stroužek česneku, přidejte 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévkovou lžíci octa (případně citronové šťávy), 1 polévkovou lžíci vody, cukr, sůl. Všechny přísady pořádně promíchejte, nechte chvilku odstát a potom použijte na jakýkoliv míchaný salát z čerstvé zeleniny.

Do zálivek je nejlepší olivový olej.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

S JOGURTEM A CITRONEM

Vymíchejte dohladka 1 nízkotučný jogurt, 6 polévkových lžic sladké smetany, 2 polévkové lžíce bílého vína a 2 polévkové lžíce citronové šťávy. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a všechno dochuťte špetkou soli, bílého pepře a cukru. Svazek meduňky umyjte, očistěte a přidejte do nálevu. Nálev můžete použít do všech salátů a syrových jídel.

FRANCOUZSKÝ

Dohladka vymíchejte 3 lžičky ostré hořčice (dijonské) a 4 polévkové lžíce octa, přidejte sůl, mletý černý pepř, cukr a pomalu přilévejte 6 polévkových lžic oleje. Očistěte, umyjte a nakrájejte půl svazku pažitky, řeřichy a estragonu a přimíchejte do nálevu. Francouzský nálev je vhodný do všech listových salátů a do salátů s exotickými přísadami.

Autor: zpracovala: Katarína Podolanská, mif
Související články
Video se připravuje ...