Dýňová marmeláda | Pro ženy | Blesk.cz

Dýňová marmeláda

24. června 2008 | 08:03

Čtenářka z Pardubic žádala o recept na dýňovou marmeládu. Své rady jí poslalo několik čtenářek.

Vyzkoušený a chutný recept jsme dostali od paní Galiny Sýkorové ze Zábřehu.

 

Vynikající džem

Potřebujete: 750 g očištěné dužiny z oranžové dýně, šťávu z 1–2 citronů, kůru z 1 dobře očištěného citronu (nejlépe bio), 500 g očištěných kyselejších jablek, kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm), špetku skořice, 400 g cukru krupice, 500 želírovacího cukru

Postup: Dýni oloupejte škrabkou nebo ostrým nožem, vyjměte semínka, odstraňte všechna vlákna a nakrájejte na kostičky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte stejně jako dýni na malé kostičky. Pokrájená jablka a dýni vložte do kastrolu, podlijte vodou, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru nakrájenou na proužky nebo nastrouhanou a zázvor nastrouhaný najemno. Pokud nemáte bio citron, pečlivě omyjte plod kartáčkem. Směs vařte na mírném ohni pod poklicí až do změknutí (asi 20 minut). Vmíchejte cukry a skořici a pokračujte v mírném varu do zhoustnutí, zhruba 20 minut. Pak stáhněte z ohně a naplňte džemem jednotlivé sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře je uzavřete. Do marmelády můžete použít namísto jablek pomeranče i s kůrou (nakrájené na tenké plátky).

Vynikající džem
Vynikající džem
Autor: Michal Protivanský

Dva vlastní recepty poslala paní Věra Malinová ze Studénky.

Meruňková marmeláda z dýně

Potřebujete: 1 kg jablek, 1 kg dýně, 500 g cukru, šťávu z 1 citronu, 1 Pektol, meruňkovou tresť, želírovací cukr, rum

Postup: Jablka a dýni rozvařte a přidejte cukr s Pektolem (nebo želírovací cukr podle návodu), trochu meruňkové tresti (můžete přidat i trochu meruňkové marmelády) a nakonec vmíchejte trošku rumu. Dejte do zavařovacích sklenic.

Ananasová marmeláda z cuket

Potřebujete: 1,5 kg cukety, 600 g cukru, 2 balení Pektolu, asi 20 g kyseliny citronové, cca 500 ml octa, trochu ananasové tresti

Postup: Cuketu nastrouhejte, zasypejte cukrem a vařte asi půl hodiny. Přidejte ocet a kyselinu citronovou, ananasovou tresť a povařte asi 5 minut. Na závěr dejte marmeládu do zavařovacích sklenic. Namísto cukety můžete použít dýni.

Zajímavý recept poslala i paní Božena Kubešová z Lanškrouna, která všem čtenářkám přeje dobrou chuť.

Dýňový džem

Potřebujete: 1 kg dýně (oloupané), 750 g cukru krupice, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 Petózu, 2 lžičky meruňkové tresti (podle chuti můžete použít ananasovou, citronovou, pomerančovou), želírovací cukr, Petol

Postup: Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo, prosypejte cukrem a nechte odležet do druhého dne. Pak ji vařte až zesklovatí, přidejte kyselinu citronovou a Petózu. Nakonec vmíchejte tresť a Petol v množství asi na špičku nože. Je dobré smíchat 2/3 želírovacího cukru a 1/3 cukru krupice.

Autor: zpracovala: mif
Související články