Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak na úporný kašel

Cibule pomůže proti kašli i chrapotu.
17. června 2008 | 13:30

Paní Annu trápí suchý kašel. Na tento problém jí poslala několik receptů paní Květa z Mladé Boleslavi.

Na úporný kašel
Nakrájejte 3 cibule, v misce ji prosypte mletým cukrem, důkladně pomačkejte a nechte uležet několik hodin v teple. Až cibule pustí šťávu, vymačkejte ji a užívejte 3x denně po 1 lžíci. Tento medikament mohou užívat děti od 3 let věku.

Proti kašli a chrapotu
Do 200 ml vody dejte vařit středně velkou cibuli a mírným varem vařte 15 minut. Pak přidejte 1 lžíci majoránky, 1 větší stroužek česneku a vařte ještě dalších 5 minut. Poté slijte a do odvaru přidejte 1 lžíci medu a 1 lžíci oleje. Užívejte přes den každou hodinu 1 lžíci. Buď vás to vyléčí nebo se vám aspoň uleví.

Pomáhá divizna
Paní Květa sbírá po celé léto květy divizny, ukládá je do tmavé láhve a prosypává cukrem. Přes zimu se cukr rozpustí a paní Květa ho přecedí. Při kaši ho pak po lžičkách s úspěchem užívá.

Od babičky
Od své babička paní Květa také leccos pochytila a chtěla by se o to s námi podělit. Nejlépe je celé tělo zahřát a pročistit. Z koření babička používala fenykl: 1 lžičku tohoto koření rozemelte nebo roztlučte paličkou a poté spařte v 250 ml vroucí vody, 10 minut louhujte a nakonec oslaďte. Čaj je celkem chutný.

Zábaly
Také nezapomínejte na zábaly krku 2–4 vrstvami mokré látky. Do vlažné až teplé vodě namočte látku, vyždímejte ji, přiložte na krk a přikryjte další suchou lněnou látkou a ještě vlněným materiálem.

Autor: zpracovala: mif
Související články
Video se připravuje ...