Čtvrtek 26. prosince 2024
Polojasno 2°C

Nebojte se exotů na talíři! Víme, jak na ně

  • Možná vás láká neznámé exotické ovoce, ale nevíte, jak se vyznat v nabídce všech těch podivných druhů.
    30. prosince 2013 | 07:00

    Chcete o letošních svátcích zkusit něco, co jste ještě nikdy neochutnali? Možná vás láká neznámé exotické ovoce, ale nevíte, jak se vyznat v nabídce všech těch podivných druhů. Snadno! My vám poradíme.

  • Durian

    Durian
    Autor: Shutterstock.com
    Ježatý plod je charakteristický svým silným aromatem. Je to něco mezi banánem s mandlemi, jahodami s vanilkou a trochou cibule. Nejlépe se do něj dostanete, když napíchnete slabší místo ve slupce a otevřete plod. Pozor na to, že durian se nesmí konzumovat s alkoholem. Zralý plod poznáte podle pronikavého zápachu a na poklep duní.
  • Nashi

    Nashi
    Autor: Shutterstock.com
    Plody jsou žluté, vypadají trochu jako jablko a chutnají po zralých hruškách. Dají se jíst i se slupkou, ale tu je potřeba dobře umýt. Nashi je chutné, ale žádná vitaminová bomba. Zato podporuje trávení a zmírňuje kašel. Vybírejte si plody bez poškození, které vydrží až půl roku. Při pomačkání se rychle kazí.
  • Pomelo

    Pomelo
    Autor: Shutterstock.com
    Jeden z největších citrusových plodů chutí připomíná grapefruit, ale na rozdíl od něj není hořký. Tedy pokud dodržíte správný postup loupání. Zbavujte se nejen kůry, ale je potřeba pečlivě oloupat i všechny bílé části kůže. Pak je potřeba z každého měsíčku stáhnout slupku, která je hořká. Při koupi si raději vybírejte zabalené plody, jinak rychle vysychají.
  • Avokádo

    Avokádo
    Autor: profimedia.cz
    Zralé chutná po oříšcích, nezralé je hořké. Do plodu se dostanete tak, že ho po celém obvodu naříznete až k pecce. Pootočíte, oddělíte a vyndáte pecku. Dužina se pak vydlabe lžičkou a rychle pokape citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo je měkké. Koupit můžete i ještě tvrdý plod, který si necháte doma dozrát, stačí ho zabalit do novin a nechat dva dny při pokojové teplotě.
  • Granátové jablko

    Granátové jablko
    Autor: shuterstock.com
    Voňavé ovoce se spoustou semínek uvnitř. Zralé má sladkokyselou chuť. Pod silnou slupkou je několik kapsiček se semeny. Nejjednodušší je plod rozkrojit a semínka vybírat lžičkou. Vybírejte kousky, které nejsou otlačené ani jinak poškozené a mají pevnou a pěknou slupku.
  • Dračí srdce – pitaya

    Dračí srdce -pitaya
    Autor: Shutterstock.com
    Chuťově se nejvíc podobá angreštu a vodnímu melounu. Koupíte ho nejčastěji ve vietnamské tržnici. Nejlepší je čerstvé. Stačí uřezat konce a oloupat ho. Další možností je rozříznutí na půlku a dlabání lžičkou. Zralý plod poznáte podle toho, že má žluté listeny.
  • Papaya

    Papája
    Autor: shuterstock.com
    Známe ji hlavně jako sušené ovoce, ale chutná i čerstvá. Voní po meruňkách a připomíná meloun. Nejlépe se do ní dostanete, když ji rozkrojíte a vydlabete hořká semínka. Dřeň už je dobrá, chuť zjemníte pokapáním citronem. Zralý plod má žlutooranžovou barvu, zelený vám dojde při pokojové teplotě doma.
  • Liči

    Liči
    Autor: Shutterstock.com
    Narazíte na něj skoro v každém supermarketu. Má sladkou a jemnou dužinu, která se dá chuťově přirovnat k mandarinkám. Při kousání si jen dejte pozor na tvrdé jádro. Zralý plod poznáte podle toho, že se dá velmi snadno oloupat. Nedozrálý už vám doma nedojde.
  • Rambutan

    Rambutan
    Autor: Shutterstock.com
    Další šťavnatá pochoutka jako je liči. Jen je trochu víc podobná ananasu. I z ní se jí dužina. Dostanete se k ní tak, že plod rozříznete. Hodí se jak na přímou konzumaci, tak i do salátů a kompotů. Při nákupu kontrolujte povrch, který by měl být vínový bez zelených skvrn.
  • Tamarind indický

    Tamarind
    Autor: Michal Protivanský
    V luskovitých plodech jsou čtyři až dvanáct jader se sladkokyselou dření. Dužina se může jíst čerstvá, vařená, sušená i zavařená. Dobře se hodí k masu. Dřeň je nutné spotřebovat velmi rychle. Plody uchovávejte na chladném místě. V teple by se dužina vysušila.

Klíčová slova:  exotické ovoce, koktejl
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...